Foto: Misset AlgemeenNieuws

Energie belangrijkste nevenactiviteit Duitse boer

Bijna de helft van de boerenbedrijven in Duitsland heeft inkomsten uit andere activiteiten dan de primaire productie. De productie van energie is de belangrijkste nevenactiviteit.

In totaal 130.800 agrarische bedrijven in Duitsland hebben een nevenactiviteit om schommelingen in het inkomen af te dekken. Daarvan haalt 47% extra inkomsten uit de productie van energie, blijkt uit een publicatie van het Duitse statistische bureau Destatis. Dat betreft dus meer dan 60.000 bedrijven. Zo’n 38.000 bedrijven (29% van de bedrijven met een nevenactiviteit) haalt extra inkomen uit de bosbouw. Verwerking en huisverkoop vormen een extra inkomensbron voor circa één op de tien Duitse boeren (18% van de bedrijven met neveninkomsten).

Keuze voor maatschap

Uit de peiling van Destatis komt ook naar voren dat Duitse boeren steeds vaker voor een maatschap als rechtsvorm kiezen om de bedrijfsopvolging zo soepel mogelijk te laten verlopen. In 2010 telde Duitsland in de landbouw in totaal 17.600 maatschappen. Tien jaar later is dit aantal gestegen naar 23.600 stuks. Bij 37% van de ondervraagde boeren en boerinnen ouder dan 55 jaar is de bedrijfsopvolging vastgelegd. Dat betreft iets meer dan 40.000 bedrijven.

Beheer
WP Admin