En de LTO, ze ploetert voort AlgemeenOpinie

En de LTO, ze ploetert voort

Dankzij de LTO hebben we bloeiende sectorvakbonden gekregen, zoal NMV, NVV, NAV en nog een paar. Korte lijnen en duidelijke taal spreken de boeren aan.

Dat betekent dat LTO die niet heeft. En dat is zo. Vaak is het taalgebruik wollig en probeert men alle sectoren tot vriend te houden. Wat niet lukt. Bovendien is de organisatie stroperig en men spreekt met meerdere monden: ZLTO, LTO Noord en LLTB.

Bovendien hebben deze bonden voor de verschillende sectoren nog eigen voorzitters en woordvoerders. Kortom: een onoverzichtelijke janboel, die de boeren niet aanspreekt. Dat blijkt ook uit het dalende aantal leden.

Achter de schermen doet LTO veel goed

Doet LTO dan niets goed? Natuurlijk wel. Achter de schermen heel veel, denk ik. Daarom ben ik nog steeds een trouw lid. Ze zitten aan de tafels waar beslist wordt en hebben daar hun inbreng. Een ondankbare positie, want je krijgt nooit helemaal je zin. En de achterban verwacht dat wel.

Vakbonden roeptoeteren aan de zijlijn

In ieder geval is het veel beter dan wat de meeste sectorvakbonden doen. Die roeptoeteren aan de zijlijn en zeggen de dingen die de achterban wil horen. Ze zitten echter niet aan de tafels waar de besluiten worden genomen. Dat is ook logisch, want wie geen compromis wil sluiten past niet aan de overlegtafel.

Onderzoek naar hoe het beter kan

Beide, zowel de huidige LTO als de sectorvakbonden, werken niet tot algeheel genoegen van de boer. Ook de resultaten zijn niet om naar huis te schrijven. Om het beter te doen gaat LTO Nederland onderzoeken hoe het beter kan.

“Hoera”, dacht ik. “Eindelijk een voorstel op komst om de zaak eens fiks te stroomlijnen. LLTB, ZLTB en LTO Noord samenvoegen tot één gestroomlijnde organisatie. Een fusie dus.”

Geen fusie, alleen slimmer samenwerken

Niets daarvan. Dat kondigen de drie restanten van krachtige organisaties van voorheen aan: “Geen fusie”, roepen ze in koor. “Alleen slimmer samenwerken”, zegt Albert Jan Maat van de LTO. “Zaken dichter bij huis regelen”, zegt Hans Huijbers van de ZLTO. Leon Faassen van LLTB zei niets. Alleen dat hij met open vizier de besprekingen ingaat.

Daar gaat de kans op krachtige organisatie

Daar gaat de kans op één krachtige organisatie. De onmachtige Maat van LTO lijkt akkoord met voortploeteren op de wijze zoals het gaat. Huijbers, onder wiens leiding Vion richting ondergang stormde en de ZLTO arm werd, staat weer op de rem. Faassen zwijgt.

Ze gaan de geschiedenis in als leiders van de gemiste kansen.