Nog nooit eerder is er zo'n grondige wetenschappelijke evaluatie uitgevoerd van een gewasbeschermingsmiddel. - Foto: Marcel van Hoorn AlgemeenNieuws

Efsa: geen reden voor ernstige zorg over glyfosaat

Er zijn kennisleemtes over de onkruidbestrijder glyfosaat, maar die zijn niet van dien aard dat er reden is voor ernstige zorg over de gezondheid voor mens, dier en milieu.

Dat concludeert de Europese Voedselautoriteit Efsa, die samen met de Europese lidstaten alle beschikbare wetenschappelijke kennis over glyfosaat heeft bekeken.

Uitgebreide wetenschappelijke beoordeling

De milieuactiegroep Pesticide Action Network reageerde donderdag meteen verontrust op het advies van Efsa. Volgens PAN worden de potentiële risico’s van glyfosaat en het ontbreken van gegevens onvoldoende in ogenschouw genomen. Er is meteen een internationale website geopend, tegen de verlenging van de toelating van glyfosaat,

Nooit eerder is zo’n uitgebreide wetenschappelijke beoordeling van een bestrijdingsmiddel gedaan. Duizenden studies (2.400 studies, 180.000 pagina‘s) met betrekking tot effecten voor mens, dier en milieu werden bekeken. Tientallen deskundigen van de Efsa en van verschillende lidstaten werden bij het onderzoek betrokken.

De Europese Commissie moet eind dit jaar samen met de lidstaten een besluit nemen over de verlenging van de toelating van glyfosaat.

Geen bewijs van normoverschrijding, aldus Efsa

Een van de onderwerpen waarover geen volledige klaarheid bestaat is de onzuiverheid van glyfosaat, die kan ontstaan bij het productieproces. Er zijn bovendien onvoldoende gegevens over de mogelijke effecten voor de mens als gevolg van consumptie van producten met resten van glyfosaat. Maar, zo schrijft de Efsa, er zijn geen aanwijzingen dat de normen voor consumptie kunnen worden overschreden en dus is er geen sprake van een belangrijk punt van zorg.

Er zijn ook niet genoeg data beschikbaar om iets te kunnen zeggen over de gevolgen voor waterplanten als gevolg van blootstelling via drift.

Daarnaast is er onvoldoende informatie over de toxische effecten van middelen die aan glyfosaat worden toegevoegd in het uiteindelijke product dat aan de gebruiker wordt verkocht.

‘Onduidelijkheid over effecten glyfosaat op het zenuwstelsel’

Er is geen indicatie dat glyfosaat een negatief effect heeft op het zenuwstelsel. Maar, zegt de Efsa, er zijn wel wetenschappelijke publicaties die daar op duiden. Efsa beveelt de aanvragers van de toelating aan daar helderheid in te brengen.

Wat de effecten van glyfosaat zijn op de biodiversiteit is lastig te beoordelen en afhankelijk van verscheidene factoren. De experts zien dat er geen eenduidige manier is om daar onderzoek naar te doen. Er zijn onvoldoende gegevens om daar harde conclusies over te trekken.


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. Wat een domme reactie. Wel eens van pfas of poa gehoord? Dat is 30 jaar lang in de lucht en in het water los gelaten en heel Dordt en omgeving is vergiftigd. Er wordt in de Alblasserwaard en omgeving Drechtsteden van alles geteeld en verbouwd en alles zit er vol mee blijkt na onderzoek kortgeleden. En de kankerstichting vraagt geld voor onderzoek…laten ze daar maar eens onderzoek naar gaan doen dan gaan we zien of het onschadelijk is. Vraagt het de Vietnamezen hoeveel er met afwijkingen zijn geboren na de oorlog want die zooi is ook gebruikt in de oorlog door de Amerikanen en er groeit gewoon weer oerwoud maar vraag niet of het daar giftig is om leven. En zeker het onderzoek niet gezien naar de vele parkingson gevallen rond akkerbouwgronden waar brocoli wordt verbouwd en glyfosaat wordt gebruikt???

  2. Glyfosaat is behoorlijk veilig want als dat niet zo was zou er niets meer willen groeien op de weilanden en akkers.

Beheer
WP Admin