Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Eerst kleikappen eraf, dan aardappelen afleveren

Akkerbouwer Johan Rentmeester in Kerkwerve (Zld.) oogstte zijn tafelaardappelen onder moeilijke omstandigheden. De klei moet eerst loslaten voordat hij ze kan afleveren.

Johan Rentmeester in Kerkwerve (Zld.) laadt een vracht Melody-tafelaardappelen. Deze Melody s rooide de akkerbouwer eind oktober onder natte omstandigheden. - Foto's: Anton Dingemanse

Het zeil gaat over de lading. De vracht gaat naar de wasserij om verpakt te worden voor de supermarkt.

Het beeld van de uitgezeefde tarra: vrijwel allemaal kleikappen. Ongeveer 10% van wat bruto in de schuur ligt is aanhangende grond.

Na de rollenzeef zijn de aardappelen zo goed als vrij van grond.

Door het scheppen komt de hoop in beweging. Alleen daardoor komt al veel grond los van de knollen.

Door extra ventileren is de klei zo ver opgedroogd dat Rentmeester de aardappelen begin maart schoon kon laden. Naast zijn akkerbouwbedrijf heeft de akkerbouwer een schep- en loonbedrijf.

De aardappelen zijn flink behangen met grond. Rentmeester wilde al een maand eerder leveren, maar de klei zat toen nog zo vast aan de aardappelen dat die er bij het laden onvoldoende afging.

De vrachtwagen is bijna vol. Medewerker Rinus van der Hoek, die net klaar is met scheppen bij een klant, helpt een handje om de laatste aardappelen op te scheppen.

De onderlosser vult zich geleidelijk met schone aardappelen. De aardappelen zijn alleen met MH tegen kieming behandeld. Door de uitgestelde levering is de kiemvorming op gang gekomen.

Op het moment dat de knollen op de vrachtwagen komen, is er niet veel meer te zien van de kiemen. Rentmeester heeft de tafelaardappelen volgens de richtlijnen van het keurmerk Planet Proof geteeld.