Foto: Twan Wiermans AlgemeenNieuws

Eenmalige vergoeding voor boeren in Maas-uiterwaarden

Boeren in uiterwaarden van de Maas die afgelopen zomer getroffen zijn door het hoge water, kunnen toch een tegemoetkoming krijgen. Dat schrijft minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in een brief aan de Tweede Kamer.

De tegemoetkoming is eenmalig, benadrukt de minister. Hij vindt de vergoeding passend vanwege de unieke omstandigheden van afgelopen juli. Aardappeltelers waren al zwaar getroffen door de coronacrisis. En hoewel uiterwaarden ingericht zijn om hoog water ruimte te bieden, waren telers totaal niet gewend aan zulk hoog water in de zomer. Dat zal in verband met de klimaatverandering anders worden. Daarom sluit Grapperhaus een vergoeding bij een volgende calamiteit nadrukkelijk uit.

Wts regeling

De regeling geldt voor het buitendijkse gebied (uiterwaarden) van de Maas vanaf Boxmeer tot Geertruidenberg. De tegemoetkoming gaat lijken op de Wts-regeling voor het niet bedijkte gebied van de Maas in Limburg en Brabant.

In die Wts-regeling geldt een vergoeding van 65% van schade of kosten, voor met name teeltplanschade of schade aan dieren. Het eigen risico is 35%. Schade onder de € 1.322 wordt niet vergoed. Voor het eigen risico geldt een maximum van € 6.014.

In januari komt de regeling naar buiten. Bedrijven kunnen zich binnenkort melden bij RVO.

2325 meldingen

In verband met de Wts-regeling zijn tot nu toe 2325 meldingen gedaan en 1513 expertises gepland of uitgevoerd, meldt Grapperhaus. Er zijn 438 aanvragen gedaan en er is € 5,2 miljoen uitbetaald aan 234 gedupeerden. Dit zal nog oplopen. Een uitsplitsing naar agrarische gevallen is niet gegeven.

Reacties

 1. Ja, het is zo onrechtvaardig.
  Maar onrechtvaardigheid, is dat niet het kenmerk van onze overheid, aangestuurd door m.n. de regeringen onder aanvoering van Rutte mede mogelijk gemaakt door een partij als CU?
  Waarom zou het vertrouwen in die kliek thans zo laag zijn, denk je?
  Het is hier in dit land een smerige wanorde geworden, een lachwekkende wanvertoning.
  Beloftes die in het heetst van de strijd voor de camera’s worden gedaan en waarvan uiteindelijk weinig of niets terecht komt.
  En uit dit soort optreden is die waterschade regeling een van de vele voortvloeisels.
  We hadden niets anders verwacht.

 2. ja mooi die regeling eigen risico van de minister. Ik had 7 ha aardappels staan aan de maas komen ze kijken. O meneer is zit onder de 20% schade over het totaal areaal aardappels. U valt buiten de regeling. Dus met andere woorden bedankt en dit valt dan onder bedrijfs risico. Je betaalt iedereen uit of niemand dit is toch een waardeloze regeling net of die andere 80% van je areaal deze kosten wel doen dekken dacht het niet dit jaar met de magere opbrengsten.

 3. Als deze vergoeding slechts eenmalig is, dan is het redelijk dat de pachtprijs herzien wordt (lees: naar beneden moet).
  Nu hanteren ze gewoon de regionorm.
  Dat is veel te hoog als je er in de toekomst vanuit kunt gaan, dat het niet alleen in de winter regelmatig onder water loopt maar dat je dat risico ook in de zomer loopt.
  Afgelopen zomer was het in het aangegeven gebied 1 grote puinhoop.
  gras is alleen de 1e snee geoogst en andere gewassen zijn geheel verloren gegaan.
  Een stinkende baggerzooi was het.
  Een grote verzameling van troep wat geruimd moest worden (plastic, hout, eigenlijk allerlei afval wat kan drijven)
  Desondanks kregen we toch half oktober de gebruikelijk pachtfacturen in de bus met verzoek de pacht voor 1 november te voldoen.
  Als dit niet wordt aangepast zijn ze wat ons (pachter) betreft m.i.v. 1 januari 2022 al bedankt.

Beheer
WP Admin