Partner
Naaldloos vaccineren van een big. - Foto: HIPRA VarkensPartner

Een stap vooruit met naaldloos vaccineren

De varkenssector en de wereld om ons heen zijn constant in beweging en ontwikkeling. Innovaties volgen elkaar snel op en brengen ons soms kleine, en soms grote stappen vooruit.

Vaak gedreven door onze eigen behoefte aan verbetering, maar soms ook onder invloed van regelgeving of druk vanuit de samenleving. Op gebied van voeding, huisvesting, genetica en diergezondheid zijn grote stappen gezet, terwijl op andere gebieden de tijd bijna stil lijkt te staan.

Een van die gebieden is de manier waarop we vaccineren. Al sinds de introductie van de eerste varkensvaccins pakken we wekelijks het vaccin uit de koelkast, de spuit en het doosje naalden van de plank, en gaan we ons rondje maken langs de zeugen, biggen of gelten.

Vaccineren bewezen effectief

Vaccineren met naald en spuit is bewezen effectief, mits natuurlijk goed is nagedacht over welke dieren er wanneer en met welke entstof moeten worden beschermd. De neveneffecten van vaccineren met een naald nemen we op de koop toe. Uiteindelijk weegt het belang van gezonde dieren met een goede bescherming zwaarder dan de nadelen van vaccineren. Lange tijd was er simpelweg ook geen alternatief. Anders dan in de pluimveesector werden bij de varkens alle vaccins aan individuele dieren met een naald toegediend.

Intradermale en naaldloze toepassing

Toch staat de tijd niet helemaal stil, en komen er steeds meer vaccins op de markt die intradermaal en naaldloos kunnen worden toegepast. Intradermaal wil zeggen dat het vaccin echt in de huid terecht komt en niet in het weefsel daaronder, zoals in de spier bij vaccineren met een naald. Onder hoge druk wordt een kleine hoeveelheid van vaak 0,2 ml vaccin in de huid ‘geschoten’. De huid, als grootste immuunsysteem van het lichaam, is een logische plek voor de toediening van vaccins. Omdat deze vaccins sterker geconcentreerd zijn dan de varianten die met een naald in de spier wordt toegediend, kan er met een kleiner volume gewerkt worden.

Rust in de stal

Het feit dat deze vaccins nu beschikbaar komen, in combinatie met de ontwikkelingen in de sector, de samenleving en de politiek, maakt dat het tijd wordt om onze keuzes eens tegen het licht te houden. De voordelen van naaldloos vaccineren zijn namelijk legio. Doordat er geen naald aan te pas komt worden allerlei risico’s van die naald ook vermeden.

Met naaldloos vaccineren is er geen risico op overdracht van ziektekiemen tussen varkens, wat een grote stap vooruit betekent op het gebied van de interne bioveiligheid. Aangezien er geen (gebruikte) naald in het dier wordt gestoken, zijn abcessen en afgebroken naalden, ook verleden tijd. Het kleinere volume en het feit dat er met druk wordt geïnjecteerd maken dat vaccineren bovendien vrijwel pijnloos is voor het varken. Uit onderzoek blijkt dat zo’n 90% van de biggen niet eens weg probeert te lopen tijdens naaldloze vaccinatie, en dat biggen minder vaak, minder lang en minder hard krijsen.

Minder stress bij zeug en big

Deze eigenschappen van naaldloos vaccineren spreken waarschijnlijk al genoeg voor zich, maar hebben bij elkaar opgeteld nog extra effect. Het stressniveau van zeugen en biggen tijdens het vaccineren is veel lager. Zeugen in groepshuisvesting blijven veelal liggen, zonder risico op rennende of uitglijdende zeugen. Biggen in de kraamstal zijn veel minder vocaal, waardoor zowel de biggen als ook de zeugen rustiger blijven. Doordat er minder pijn en lokale ontstekingen worden veroorzaakt, blijven de biggen ook beter drinken. Goed drinkende biggen en ontspannen zeugen maken dat de melkproductie en voeropname van de zeugen niet wordt verstoord, en de biggen zonder dip doorgroeien.

Meer zekerheid met Hipradermic®

Met de Hipradermic van vaccinfabrikant HIPRA worden naaldloze vaccins gemakkelijk en betrouwbaar toegediend. Het past in de bedrijfsfilosofie, die gebaseerd is op een preventieve gezondheidszorg met behulp van gedegen diagnostiek en onderscheidende producten. Dit toestel voor de intradermale toediening van vaccins is voorzien van slimme technologie, waardoor je altijd de zekerheid hebt dat de juiste dosis vaccin op de juiste plek wordt aangebracht.

Met behulp van de HIPRALLink® Vaccination app heb je tevens direct inzicht in al je vaccinatie activiteiten. Het rapport, met datum en tijd, type en batchnummer van het vaccin, en aantal doses kan makkelijk worden geëxporteerd en gedeeld, bijvoorbeeld ten behoeve van een biggenpaspoort.

Door in te zetten op veilige vaccins en slimme toepassingstechnieken hoopt HIPRA een impuls te geven aan de ontwikkeling die van de sector verlangd wordt. In tijden waarin we het aan de samenleving en onszelf verplicht zijn om kritisch naar onze keuzes en gewoontes te kijken is er nu in ieder geval één keuze heel makkelijk geworden. Naaldloos vaccineren is de nieuwe standaard, en sluit naa(l)dloos aan bij de ontwikkelingen om ons heen.

Het eerste nieuwe 2-in-1 vaccin voor intradermaal gebruik

Met het nieuwe 2-in-1 vaccin voor PCV2 en Mhyo is het gemakkelijker dan ooit om de meest gebruikte biggenvaccins naaldloos toe te dienen. Persoonlijk kennismaken met naaldloos vaccineren? Neem dan contact op met HIPRA: Maartje Wilhelm, tel.: +31 6 8264 5058, Herman Prüst, tel.: +31 6 1431 0007 of Theo Vercammen, tel.: + 31 6 3024 9632. Lees ook de uitgebreide informatie op www.naaldloosvaccineren.net.

Beheer
WP Admin