RundveeAchtergrond

Een O+-stier is super

Ook Noorwegen hanteert de Seurop-klasses. De duurste stier leverde begin dit jaar €4,53 per kilo op, exclusief de toeslagen en subsidies. Hij was 18 maanden, 348 kilo, O+ en vet 2+.

Er zijn in Noorwegen bijna geen gespecialiseerde stierenmesters. Als boer heb je ruwweg de keuze je kalveren te laten slachten of ze zelf af te mesten. Thunegarden mest de stieren af en dit gedeelte van het boerenbedrijf heb ik vaak uit de grond van m’n hart verwenst. Een stier van meer dan een jaar is met ruim 600 kilo prachtig om te zien, maar er wordt wat afgeklooid in het hok waar er vijf of zes in worden gehouden. Hun favoriete spel is elkaar pootje lichten en elkaar berijden!!

Afmesten tot 14 maanden

De meeste boeren houden als ondergrens 250 kilo aan en mesten de stieren af tot een leeftijd van 17 maanden en een geslacht-gewicht van 300 kilo. Wij geven de stieren nu meer brok en betere kuil en niet zoals in het verleden de restjes van de melkkoeien. We mesten ze nu af tot circa 14 maanden. Zoals te zien op onderstaande afrekening woog een stier 320 kilo en twee wogen rond de 300 kilo. De vijf stieren brachten €7.414 op (excl. btw). Twee stieren waren met 260 kilo aan de lichte kant, maar bij de zwaarste stieren kregen we al vetaftrek.

Leeftijdgroepen soms een probleem

Momenteel hebben we twee groepen met stieren die qua leeftijd en gewicht goed op elkaar aansluiten. Het probleem zit ‘m in de derde groep, waar twee januaristieren wachten op vier kalveren, waarvan de jongste nog aan de melk is! We hebben niet genoeg hokken om deze twee stieren apart te houden of om de tweede groep te splitsen, zodat we twee groepen van vier krijgen.

Volwassen stieren op de grup

Hoe kleiner je bedrijf is, hoe groter het leeftijdsprobleem wordt. We hadden wel gehoord dat er boeren zijn die geen hokken hebben en stieren op de grup houden tot een leeftijd van 2 jaar. Maar je denkt al gauw ‘dat zal dan wel’.
Tot een paar weken geleden de vrachtwagen van Nortura (de slachterij) uren te laat het erf op kwam rijden. In het achterste gedeelte van de vrachtwagen stonden een paar gestreste 2 jaar oude stieren niet aangebonden, met elk een stel imposante hoorns. Wat zullen onze twee koeien een laatste benauwde reis hebben gehad!!

Seurop-scores moeten omhoog

Een NRF (Norsk Rod Fe) stier haalt zelden de R-klasse, de meeste koeien vallen in P. Het afgelopen jaar is een aantal koeien geïnsemineerd met Ress, een Fleckvieh-stier. Het doel is om wat zwaardere dieren te krijgen, zodat de stieren vaker in R en de koeien in de O-klasse zullen komen. Het wachten is op koe 162 die vanaf 26 juli kan afkalven van onze eerste Fleckvieh-kruising.

Beheer
WP Admin