Premium
Foto: Michel Velderman RundveeColumn

‘Duidelijkheid over renure nodig’

Reacties

  1. Jan mist helaas een aantal zaken als het om kringloop gaat. Renure uit mest bespaart maar beperkt kunstmest. Emissie die wordt afgevangen en in renure wordt omgezet is winst. Stikstof die anders naar een akkerbouwer zou gaan en nu uit de mest wordt gehaald is geen winst. Het blijft dan op de boerderij, scheelt daar kunstmest, maar gaat niet naar de akkerbouw, waardoor die wel kunstmest moet kopen. Daarnaast is bijna alle stikstof in rundermest afkomstig van kunstmest. 90% van de stikstof die de landbouw in gaat verdwijnt naar de consument (45%) of gaat weer verloren (eveneens 45%). 10% wordt verkocht als mest naar het buitenland. Al die mest moet weer worden aangevuld met stikstof van buiten het systeem. Kunstmest (grotendeels) en stikstofbinding (waar vlinderbloemigen worden gevoerd). Renure is maar heel beperkt een kringloopbijdrage, namelijk alleen waar het uit emissie wordt gevangen. Voor de rest is het hele verhaal over CO2 die wordt bespaard omdat het kunstmest vervangt een misvatting. Die Adema net zo de wereld in brengt.

  2. Jan mist helaas een aantal zaken als het om kringloop gaat. Renure uit mest bespaart maar beperkt kunstmest. Emissie die wordt afgevangen en in renure wordt omgezet is winst. Stikstof die anders naar een akkerbouwer zou gaan en nu uit de mest wordt gehaald is geen winst. Het blijft dan op de boerderij, scheelt daar kunstmest, maar gata niet naar de akkerbouw, waardoor die wel kunstmest moet kopen. Daarnaast is bijna alle stikstof in rundermest afkomstig van kunstmest. 90% van de stikstof die de landbouw in gaat verdwijnt naar de consument (45%) of gaat weer verloren (eveneens 45%). 10% wordt verkocht als mest naar het buitenland. Al die mest moet weer worden aangevuld met stikstof van buiten het systeem. Kunstmest (grotendeels) en stikstofbinding (waar vlinderbloemigen worden gevoerd). Renure is maar heel beperkt een kringloopbijdrage, namelijk alleen waar het uit emissie wordt gevangen. Voor de rest is het hele verhaal over CO2 die wordt bespaard omdat het kunstmest vervangt een misvatting. Die Adema net zo de wereld in brengt.

  3. Ja Jan, eerst de mest uit de stal naar de peperdure vergister, dan een duur vergistingsproces, dan via de geldvretende tussenhandel terug op het land. What???? Vervang de kunstmest door dierlijke mest en we zijn er toch ook???? O nee, dat is te simpel, iedereen moet eerst meevreten uit de ruif van die boer.

  4. Beste Jan,

    Ik waardeer jouw inzet voor renure bovenop de toegestane gift dierlijke mest.
    Onderzoek heeft bevestigd dat het gebruik van meer dierlijke mest op grasland in Nederland geen verhoogde nitraatgehaltes geeft.

    We kunnen per direct op grasland weer terug naar de oude derogatiehoeveelheid van maximaal 250 kg N op melkveebedrijven.
    Dat noem ik pas echt duurzaam, rechtstreeks uit de kelder enkele kuubs meer per hectare na elke snede gras.
    De volgende stap is bepalen hoeveel dierlijke mest er nog meer op kan bovenop de norm van 250 kilo N.

    Jouw voorstel is leuk voor het grote agrocomplex.
    De boeren zijn alleen maar geholpen met het zsm verhogen van de toegestane hoeveelheid onbewerkte mest die aangewend mag worden.

    1. ronald, volkomen mee eens. ik denk dat we de trekkers weer moeten starten en daarna bij de duitse en fransen boeren aansluiten

    2. Volkomen mee eens Ronald.
      Renure voelt bij mij als van Zwolle naar Deventer, maar dan via Parijs of nog verder om.
      Gewoon de derogatie terug.

    3. Eens, organische mest rechtstreeks inzetten, het andere is allemaal gerommel waar iedereen aan verdient behalve de boer. Waarbij nog wel werk mag worden gemaakt van benutting. Melkveehouderij benut 35% van de stikstof, zwelfs maar een kleine 25% wanneer je verlies in buitenlandse voerteelt ook meerekent. Daar valt zekere nog te winnen.

Beheer
WP Admin