Case IH presenteert de nieuwe AF11-maaidroser. AF is de afkorting voor Axial Flow, het dors-concept dat Case IH jarenlang met één rotor op de markt bracht. Tot nu: de AF11 is namelijk uitgerust met een dubbele rotor. - Foto's: Case IH MechanisatieNieuws

Dubbele rotor in nieuwe Case IH AF11-combine

Case IH presenteert de nieuwe AF11-combine. Een nieuw slagschip van 775 pk, 20.000 liter graantank inhoud én een dubbele rotor.

Machinefabrikant Case IH presenteert het nieuwe topmodel binnen het combine-gamma: de Case IH AF11-maaidorser. De Case IH Axial Flow 11 (afgekort AF11) is uitgerust met een dubbele dorsrotor. Die techniek zien we al langer in sommige New Holland CR-maaidorsers, maar is toch uniek voor Case IH. tTot voor kort hield Case IH vast aan het Axial Flow-concept met één rotor. Met de Axial Flow 11-maaidorser komt daar verandering in. Case IH noemt zijn dubbele rotor-concept de AFXL2.

Graantank bijna 40% groter

Hoewel veel technische details nog niet bekend zijn, lijkt het erop dat de machine veel deelt met de New Holland CR11.90. De machine heeft een motorvermogen 775 pk uit een FPT Cursor 16-zescilinder. De graantank meet 20.000 liter inhoud en heeft een loscapaciteit van 210 liter per minuut en lost daarmee in 100 seconden de graantank. De inhoud is bijna 40% hoger dan het vorige topmodel, de Axial Flow 9250.

De maaidorser heeft een graantank van 20.000 liter inhoud en lost met een capaciteit van 210 liter per seconde.
De maaidorser heeft een graantank van 20.000 liter inhoud en lost met een capaciteit van 210 liter per seconde.

CVT-aandrijving op de rotoren

De rotoren worden aangedreven door een Power Plus CVT-aandrijving waarbij de snelheid van de rotoren aangepast kan worden voor verschillende gewassen. Ook kunnen ze terugdraaien. Op de rotoren zijn zogenoemde HX+ slaglijsten geplaatst en een nieuw getrapte constructie van het rotorhuis. Dit alles moet zorgen voor een effectiever separatie-proces.

Nog niet in Europa

Of de twee rotoren dezelfde afmetingen hebben als de New Holland (61 cm doorsnede en 3,5 meter lang) is nog niet duidelijk. Ook is niet bekend waar de Axial Flow 11 gebouwd gaat worden. Zijn gele zusje wordt immers gebouwd in Zedelgem, waar New Holland 150 miljoen investeerde. Of de Case IH AF11 hier ook gebouwd gaat worden is nog niet duidelijk. Evenals de prijs en leverdatum. Case IH Benelux laat weten dat het gaat om een Amerikaanse lancering en dat de Europese presentatie nog zal volgen.

Beheer
WP Admin