Opvallend genoeg is Twente, dat normaal gesproken tot de droogste gebieden van Nederland behoort vanwege de hoge zandgronden, nu het minst droge plekje van het land. De mais staat in deze regio er over het algemeen prima bij. - Foto: Canva AlgemeenNieuws

Droog Twente nu minst droge plek van Nederland

Twente is op dit moment het minst droge plek van Nederland, zegt waterschap Vechtstromen. Het neerslagtekort is het grootst in Zeeland.

Dat Twente nu het minst droge plek van Nederland is, is heel opvallend. Door de hoge zandgronden behoort Twente namelijk bijna altijd tot de droogste gebieden van Nederland. Maar het regende in dat deel van Overijssel hard, waardoor het neerslagtekort daalde naar 116 millimeter. Dat is nog maar iets boven het langjarige, gemiddelde neerslagtekort in deze tijd van het jaar en ver onder het tekort van de 5 procent droogste jaren.

In de afgelopen dertig dagen viel er op weerstation Twenthe 101 millimeter regen. Normaal is dat ongeveer 73 millimeter en tijdens de recente droge jaren 2022, 2020 en 2018 was het nog veel minder. In het hele werkgebied van Vechtstromen daalde het neerslagtekort tot onder dat van de 5% droogste jaren, aldus het schap.

In 2022 stond het neerslagtekort in Twente begin augustus op meer dan 250 millimeter. Het tekort liep daarna nog verder op. Maar het tekort uit het recorddroge jaar 1976 is vorig jaar niet gehaald. Het record staat op een tekort aan neerslag van meer dan 300 millimeter.

Lees verder onder de afbeelding

Foto: 2

Landelijke droogtesituatie verbetert dankzij wisselvallig weer

Het landelijke beeld van de droogtesituatie in Nederland laat enige verbetering zien dankzij het recente wisselvallige weer, maar regionale verschillen blijven aanwezig. Volgens de droogtemonitor van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling van het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN-LCW) is er afgelopen week een lichte verbetering in de waterbeschikbaarheid opgetreden.

Vochtgehalte toplaag bodem beter

Het peil van het IJsselmeer en het Markermeer bleef, ondanks de verlaagde IJsselaanvoer, stabiel. Dit komt doordat de verdamping door het koelere weer is afgenomen en de watervraag langzaam begint te dalen. Gunstig nieuws voor de landbouw is dat het vochtgehalte in de toplaag van de bodem op veel plaatsen beter is. Desondanks blijven de grondwaterstanden in de meeste gebieden nog laag tot gemiddeld.

Hoewel de watertemperaturen over het algemeen zijn gedaald, zijn ze lokaal nog steeds hoger dan gewenst. Gelukkig zal het wisselvallige en koele weer naar verwachting de komende week een flinke hoeveelheid neerslag met zich meebrengen in Nederland en in de stroomgebieden van de Rijn en Maas. Hierdoor zal het landelijke neerslagtekort naar verwachting afnemen.

Lees verder onder de afbeelding

Foto: 3

Grote regionale verschillen

Regionaal gezien zijn er aanzienlijke verschillen. In het Zuidwesten en Westen viel er relatief weinig neerslag, wat niet voldoende was om de grondwaterstanden te herstellen of drooggevallen beken en poelen bij te vullen in gebieden zonder mogelijkheid tot wateraanvoer. In het Noorden daarentegen is de situatie gunstiger en zal het tijdelijk extra verhoogde streefpeil in het IJsselmeergebied met 2,5 centimeter worden verlaagd, maar nog steeds 5 centimeter hoger zijn dan normaal voor deze tijd van het jaar.

Verzilting door droogte

De verwachte neerslag en toenemende Rijnafvoer van de komende week zullen de situatie voor de natuur stabiliseren en voor de landbouw en scheepvaart iets verbeteren. Niettemin blijft verzilting een aandachtspunt, met name voor het westen en zuidwesten van Nederland. Om zoet water aan te voeren naar West-Nederland wordt nog steeds de Klimaatbestendige Zoetwateraanvoer (KWA) ingezet. Hoewel de waterkwaliteit op veel plaatsen iets is verbeterd, blijft het lokaal een aandachtspunt. Veel van de eerder genomen maatregelen door waterbeheerders tijdens dit droogteseizoen blijven van kracht, waaronder verhoogde waterpeilen waar mogelijk en onttrekkingsverboden uit oppervlaktewateren in gebieden zonder wateraanvoermogelijkheden.

Medeauteur: ANP

Reacties

  1. Het is merkwaardig om het te hebben over een neerslagtekort in Nederland. De afgelopen 100 jaar is de hoeveelheid neerslag volgens de Rijksoverheid gestegen met 26%. Momenteel valt in Nederland 880 mm aan neerslag. De verdamping bedraagt per jaar 475 mm en de onttrekking 35 mm. Het overschot komt daarmee op 370 mm . Er is dus geen tekort maar een neerslagoverschot. Als er sprake is van een tekort dan wordt dit veroorzaakt door de afvoer van water naar de zee via sloten en rivieren, die gereguleerd wordt door waterschappen.

Beheer
WP Admin