Doek gevallen voor grasdrogerij Opeinde
Grasdrogerij Groenvoer Opeinde sluit na 82 jaar; activiteiten verhuizen naar Oldambt Groenvoederdrogerijen.
Grasdrogerij Groenvoer Opeinde in Friesland is na 82 jaar gestopt. De activiteiten worden voortgezet in Oostwold (Gr.). Dit is de hoofdvestiging van Oldambt Groenvoederdrogerijen, tevens eigenaar van de Friese drogerij. Oldambt is een 100% dochter van Koninklijke Agrifirm Group.
Als reden voor de sluiting van de vestiging wijst directeur Eiko Jan Duursema vooral op een teruglopend aanbod van te drogen gras. ”Je zou het nu niet zeggen met dit weer, maar we hebben een aantal droge jaren gehad, en dan is er minder vraag om gras te drogen.” De combinatie van hoge energieprijzen en dalende melkprijzen speelt ook een belangrijke rol, aldus Duursema. Het laatste gras werd begin oktober gedroogd in Opeinde.
Duurzaamheid en marktveranderingen in de grasdrogerijsector
Daarnaast willen zuivelfabrikanten de CO2-voetafdruk van hun melk terugbrengen, en gras drogen met inzet van fossiele brandstoffen past daar niet goed bij. Volgens Duursema is zijn branche wel bezig met verduurzaming en overschakeling op CO2-neutrale energiebronnen, maar dat is niet snel gedaan. ”Groen gas en waterstof zijn de alternatieven waar we op koersen, maar dat vraagt nog wel tijd.”
Met de sluiting van Opeinde is het aantal groenvoederdrogerijen in Nederland teruggelopen tot vijf. De vestiging van Oldambt Groenvoederdrogerijen in Oostwold haalt de helft van de omzet uit andere activiteiten dan gras drogen.
Lees ook Grasbrok vast onderdeel van koeienrantsoen bij veehouder Ehlers
Spaanse vriend vertelde me onlangs dat arabieren bij hem veel drogerijen hebben opgekocht. Dat gedroogde spul ging de boot op en naar soedi-arabie met die grote grondloze melkveebedrijven. Zou een mooie boost zijn als friesland ook botenvol gedroogd gras konden verpatsen. Gasprijzen zijn voor de arabieren geen belemmering. Maar ja, haagse politici vinden hoog gasverbruik voor exportproducten natuurlijk geen goed idee. Misschien italiaans huisvuil als brandstof gebruiken.
Ja ja geweldige footprint per lt bij de Arabieren