DLV adviseert ondernemers om de buurt al vroegtijdig bij nieuw ontwikkelingen te betrekken. - Foto: Bert Jansen AlgemeenNieuws

DLV Advies bezorgd over averechts effect Omgevingswet

DLV Advies is bezorgd over het effect van de Omgevingswet op economische bedrijfsontwikkeling.

De nieuwe wet, die in januari van kracht is gegaan, zou het vergunningsproces moeten vereenvoudigen, maar DLV Advies ervaart het tegenovergestelde. “Gemeenten zijn te bang voor procedures van omwonenden en besluiten daarom eerder om de vergunning maar niet te verlenen. Een gedegen voortraject voor de vergunningaanvraag wordt daarom steeds belangrijker”, aldus adviseur Jeroen van Boxmeer van DLV Advies.

Bevoegdheden naar gemeenten

Door de invoering van de Omgevingswet zijn alle vergunningstrajecten voor ruimtelijke ordening en milieu onder één wet komen te liggen. Veel bevoegdheden die voorheen bij het Rijk lagen, zijn nu verschoven naar de gemeenten. “Die krijgen daardoor meer ruimte om ontwikkeling van bijvoorbeeld agrarische bedrijven mogelijk te maken. Tegelijkertijd krijgen ook omwonenden een zwaardere stem in de plannen en worden zij er eerder bij betrokken ook bij een wijziging van het bestemmingsplan”, aldus DLV.

Het adviesbureau ervaart dat gemeenten voorzichtiger zijn bij het verlenen van vergunningen. “Daarmee vormt de nieuwe wet een risico voor economische groei. Ook ontwikkeling van duurzame initiatieven, gericht op het terugdringen van emissies, zal hierdoor stagneren”, voorziet DLV. Het adviesbureau adviseert ondernemers om de buurt al vroegtijdig bij nieuw ontwikkelingen te betrekken.

Reacties

  1. Iedereen heeft tijd nodig om te wennen aan een nieuwe, omvangrijke wet en te leren hoe het beste ermee om te gaan. Om 3 weken na de invoering te concluderen dat de Omgevingswet leidt tot stagnatie van de economische groei, is erg kort door de bocht.

  2. Mag ik zeggen dat deze wet weer eens aangeeft hoe de politieke wens om de bureaucratie terug te dringen leidt tot onverwachte negatieve effecten? Hebben de dames en heren in de Tweede Kamer en daarna in de Eerste Kamer hun werk te gemakkelijk opgevat en de wet gemaakt ingediend en de aangenomen, onder zich te realiseren “Zijn er ook nog negatieve gevolgen mogelijk¨ en al helemaal niet “Wat zijn de eventuele negatieve gevolgen voor de maatschappij”. Onze rechterlijke macht heeft langzamerhand meer werk met Regelgeving en Wetshandhaving dan met het veroordelen van Boeven en notoire wetsovertreders.

Beheer
WP Admin