Premium
Foto: Henk Riswick AlgemeenAchtergrond

Dit weten we over het stikstofadvies

Reacties

  1. Natuur heeft van zichzelf een kringloop(je) die het heel lang vol kan houden. Blad en andere resten vallen in het najaar, die worden humus welke weer verteerd in de zomer. De mineralen daaruit worden weer opgenomen. Als systeem is het niet vrij van uitspoeling, maar die is onder ongestoorde omstandigheden wel heel laag. Aanvulling gebeurt door bijvoorbeeld stikstofbinding door vrijlevende bacteriën. Dat is ook niet veel, maar natuur vraagt ook niet veel, groeit langzaam. Een heel ander niveau dan de landbouw aan in- en output heeft.
    Verschralen van natuur vanwege overmatige stikstof wordt wel gedaan, maar daarmee verschraalt het voor alle mineralen. Het systeem verarmt als geheel, niet alleen voor stikstof. De overige mineralen worden niet meer aangevuld terwijl stikstof wel weer blijft komen. Het betekent mineralen/sporenelementen gebrek voor de vegetatie en in het verlengde het dierlijk leven.
    Met andere woorden, de natuur kan de stikstof niet meer benutten voor groei en zuurstof, op een paar stikstofminnende soorten na. Om stikstof te benutten moeten alle mineralen er uiteindelijk zijn. Calcium is daarvan een voorbeeld. Heel belangrijk voor bodemstructuur en als element voor dierenvoeding. Calcium is een van de elementen in dalende lijn.

  2. de veluwe heeft ook last van stikstof uitstoot via de aanvliegroute van Schiphol, wordt nooit vermeld in uitstoot oorzaak.

  3. wie wil en kan hier mij uitleggen wat de stikstof voor schade aanricht aan de natuur
    mij is geleerd dat een boom stikstof moet hebben om zuurstof te maken
    zo dat we kunnen leven op aarde
    wat als die boom geen voeding meer krijgt (STIKSTOF)

    1. Die vraag krijg je niet beantwoord ….alleen het verhaal dat brandnetels en bramenstruiken de natuur overwoekerd ….door te veel stik stof en de vogeltjes geen kalk meer in pootjes hebben…..ik zou zeggen gezond Nederland wordt toch eens wakker…het kan niet gekker worden….

Beheer
WP Admin