Het VEM-gehalte in vers gras is gemiddeld 10% hoger dan in kuilgras. De smakelijkheid van het gras helpt bij het verhogen van drogestofopname, en dus de melkproductie. - Foto: Henk Riswick RundveeAchtergrond

Deze frontmaaiers voor stalvoedering zijn te koop

Zomerstalvoedering is sterk in opkomst. Reden: het maximaal benutten van eiwitrijk gras van eigen land. Hiermee wil de boer besparen op krachtvoer- en loonwerkkosten. Deze frontmaaiers voor stalvoedering zijn te koop in Nederland.

Bekijk hieronder het complete overzicht van frontmaaiers die te koop zijn in Nederland.

Importeurs ervaren dat de vraag naar frontmaaiers voor stalvoedering toeneemt. Het vers gemaaide gras wordt direct met een opraapwagen opgeraapt, meestal in één werkgang. Vervolgens voeren de veehouders dit verse gras direct aan de koeien in de stal. Dit zorgt voor kleinere verliezen van voedingsstoffen zoals eiwit. Het VEM-gehalte in vers gras is gemiddeld 10% hoger dan in kuilgras, en door de smakelijkheid van het gras helpt het bij het verhogen van drogestofopname. Dit zorgt weer voor een hogere melkproductie.

Door deze factoren is ook een besparing mogelijk op de aankoop van krachtvoer en inkuilwerkzaamheden. Er is tenslotte maar één combinatie nodig die het gras maait, opraapt en in de stal aan de koeien voert. Het gras hoeft nu niet geschud, geharkt, en in- en uitgekuild te worden.

Boerderij maakte een overzicht van frontmaaiers zonder kneuzer die het meest geschikt zijn voor stalvoedering. Het aanbod van deze frontmaaiers is groot (zie tabel hieronder). We richtten ons bij de selectie op frontmaaiers met een werkbreedte tussen de 3,00 en 3,50 meter.

Klik hier voor het complete artikel met tabel in pdf. Bekijk onderaan dit artikel foto’s van alle machines uit bovenstaande tabel.

Kruidenrijk gras en klaver

Importeurs verwachten dat een rantsoen met kruidenrijk gras en klaver in de toekomst bij zowel biologische als bij traditionele melkveehouders steeds belangrijker wordt. Boeren willen daarbij een schoon product hebben dat rijk is aan voedingsstoffen. Je kunt dat zowel met een fronttrommelmaaier als met een -schijvenmaaier van het land halen. Het is kwetsbaar spul, en dus is een frontmaaier zonder kneuzer de goede keus. Immers, als je een bladrijk gewas intensief gaat kneuzen, loop je het risico op bladverlies en opbrengstverlies. Het merendeel van de boeren geeft de voorkeur aan trommelmaaiers. Reden: onder alle omstandigheden (nat of droog, lang of kort) gras kunnen maaien.

Lees verder onder de foto

Vicon werkt met een vijzel voor de zwadvorming, en niet met trommels (ook geen aan de zijkant). De vijzel heeft als voordeel dat diverse zwadbreedtes mogelijk zijn. - Foto: Vicon
Vicon werkt met een vijzel voor de zwadvorming, en niet met trommels (ook geen aan de zijkant). De vijzel heeft als voordeel dat diverse zwadbreedtes mogelijk zijn. - Foto: Vicon

Breder en hoger maaien

Bij zomerstalvoeren heb je het normaal gesproken over een maaier van 3 meter breed. De trend is echter dat de werkbreedte over die wettelijke toegestane 3 meter heen gaat. De brede combinaties van trekkers met brede banden en opraapwagens dwingen naar werkbreedtes van 3,00 tot 3,20 meter toe. Het merendeel van de boeren koopt frontmaaiers met een maximum van 3,20 meter transportbreedte. Te breed, dan past het niet door de staldeur heen. Ook is de keuze afhankelijk van de locatie van het bedrijf. Moet je vaak over smalle bruggetjes, wegen met rotondes of tussen bomen door, dan is een te brede frontmaaier niet handig.

Boeren die het vers gras van een huiskavel halen, hoeven niet per se de openbare weg op. Zij willen meer capaciteit en kiezen voor een bredere frontmaaier. Krone heeft al een 4 meter brede versie in het programma. Dan kun je per werkgang één meter extra maaien.

Met frontmaaier hoger maaien dan 7 centimeter

Voor een snellere hergroei van het gras, kiezen melkveehouders er steeds vaker voor om het hoger dan 7 centimeter te maaien. Sommigen gaan zelfs voor een maaihoogte van 9 centimeter. Voor zo’n hogere maaihoogte adviseren diverse fabrikanten hun klanten om de standaard glijsloffen er onderuit te halen. Want je kunt de frontschijvenmaaier op een gegeven moment niet meer achterover zetten. Dan maait-ie niet mooi. Wil je hoger dan 6 centimeter maaien, dan lukt dit met verhogingssloffen wel. Deze zijn in verschillende hoogtes van 20 millimeter tot wel 100 millimeter verkrijgbaar.

In gewoon grasland worden verhogingssloffen van 20 millimeter gebruikt en voor graskruidenmengsels vaak 40 millimeter. Dit is afhankelijk van het grasmengsel en de zwaarte van de te maaien snede. Bij de trommelmaaier kun je makkelijk 5 centimeter hoog maaien. Je kunt de maaihoogte desgewenst verhogen naar 7 of 10 centimeter met opvulringen in de trommels.

Krone heeft een maaier met actief aangedreven zwadtrommels. - Foto: Krone
Krone heeft een maaier met actief aangedreven zwadtrommels. - Foto: Krone

Direct afleggen in zwad met frontmaaier

De veehouder zoekt een frontmaaier die het gras direct in een zwad aflegt. Hij wil geen gras laten liggen. Het vormen van een zwad moet zo simpel mogelijk. Dure en zware constructies zijn minder wenselijk, omdat het stalvoeren van het vroege voorjaar tot aan de kerstdagen moet gebeuren. Krone biedt een frontmaaier aan met op de buitenste maaischijven trommels die het gras al naar binnen werken.

Vicon (en de bouwgelijke Kubota) hebben een schijvenmaaier met een zwadvormsysteem met aangedreven vijzels. Hiermee kun je in zwad maaien of zorgen voor een brede spreiding. Met de vijzel pas je de zwadbreedte naar wens aan. Achter de vijzels zitten namelijk zwaddeuren die je smaller of breder kunt zetten. Ook kun je de deur eruit halen, zodat je volvelds kunt maaien.

Zwadschijven op Fendt, Pöttinger, SIP, Kuhn en Deutz-Fahr

Fendt, Pöttinger, SIP, Kuhn en Deutz-Fahr hebben zwadschijven. SIP en Pöttinger bieden schijvenmaaiers aan die naar binnen draaien. De zwadbreedte varieert tussen de 0,90 en 2,60 meter. Je krijgt dan een mooi smal zwad voor schone opname via de pick-up zonder dat de trekkerbanden over het gras rijden. Samasz-frontmaaiers zijn standaard uitgevoerd met maaischijven met transportvleugels voor het schoon maaien van kruidenrijke gewassen. Een transportvleugel is een verhoging van 1,5 centimeter op de maaischijf. Deze zorgt ervoor dat het gemaaide kruidenrijk gras en klaver beter naar achteren wordt getransporteerd.

Frontmaaibalken

Steeds meer traditionele en biologische melkveehouders tonen interesse in de Kema-frontmaaibalken. Dit komt doordat kruidenrijk gras en klaver wat aan populariteit wint. De maaibalk knipt het gras als het ware als een scheermes af. Hierdoor krijg je een heel schone grassnede, en de hergroei gaat snel. Het gewicht is slechts 300 kilo. De maaibalk hangt aan twee steunen redelijk ver naar voren, en dat maakt hem ook makkelijk bodemvolgend. Er komt geen druk van de trekker op die frontmaaier. Je hebt ook weinig pk’s nodig voor het aandrijven van het systeem.

Vandaag de dag beschikken alle maaiers over een snelwisselsysteem voor de messen.

Kema DMF-310-H/Z. - Foto: Kema

Pöttinger Eurocat 311 Classic. - Foto: Pöttinger

Fendt Slicer 310 F. - Foto: Fendt

Fendt Cutter 3340 FP-V. - Foto: Fendt

Silvercut Disc 340 F van SIP. - Foto: SIP

Massey Ferguson M 304 FP-V. - Foto: Massey Ferguson

Vicon Extra 332XF. - Foto: Vicon

Pöttinger Novacat 351 Classic. - Foto: Pöttinger

Corto 310 F van Claas. - Foto: Claas

De EasyCut F 320 gen 3 van Krone. - Foto: Krone

PZ 3221 F van Kuhn. - Foto: Kuhn

Samasz XT-F342. - Foto: Samasz

Kuhn GMD 310 F-FF. - Foto: Kuhn

Beheer
WP Admin