Uien worden in de haven van Vlissingen aan boord van een schip geladen voor export naar Senegal. - Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Derde exportrecord voor uien op een rij

De Nederlandse exporteurs hebben in seizoen 2021-’22 ruim 1,3 miljoen ton uien afgezet. Dat is het derde exportrecord op een rij.

Dat blijkt uit cijfers van het GroentenFruit Huis op basis van exportcijfers van het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB). De export van uien groeide met 7% ten opzichte van seizoen 2020-’21.

Ruim de helft naar Afrika

Ruim de helft van alle uien is naar bestemmingen in Afrika gegaan. Zes van de toptienlanden liggen op het Afrikaanse continent. 27% van de Nederlandse uien bleven in Europa en 12% is naar Aziatische bestemmingen gegaan. De toptienlanden ontvingen 66% van alle uien en in totaal zijn er 129 verschillende landen aan de markt geweest.

Ivoorkust passeerde dit seizoen voor het eerst de jarenlange koploper Senegal. Ivoorkust (14%) ontving 180.012 ton uien en Senegal (14%) 175.698 ton. Groot-Brittannië volgt met 142.654 ton (11%). Guinee is net als Ivoorkost een plaatsje opgeschoven en heeft meer uien ontvangen dan Mauritanië. En Mali passeerde de Filipijnen.

Flink meer uien naar Groot-Brittannië

Verder valt op dat Groot-Brittannië een sterke stijger is in volume; 30.172 ton (+ 27% ten opzichte van het voorgaande seizoen). Hoewel de brexit formeel effectief is, zijn belangrijke douaneformaliteiten en fytosanitaire controles nog niet effectief. Daarmee lijkt de impact voor de Nederlandse uiensector tot nu toe nog beperkt, geeft het GroentenFruit Huis aan.

De cijfers voor Groot-Brittannië kunnen enigszins vertekend zijn omdat het sinds januari 2021 pas verplicht is om zendingen naar het land door te geven aan het KCB.

Oekraïne

Ook Oekraïne is een sterke stijger in volume in 2021-’22; 11.599 ton, waar voorgaande jaren gemiddeld zo’n 1.200 ton werd afgezet. De binnenlandse productie in het land komt door de oorlog moeilijk op de markt, vooral de zuidelijke regio’s zijn daardoor afhankelijk van uien uit onder andere Nederland en Polen.

De afzet naar Sri Lanka is bijna stilgevallen (-91%). Dat komt deels door de politieke onstabiliteit en de economische ineenstorting waarmee het land te maken heeft.

Net zoals de voorgaande seizoenen piekt de afzet in de eerste helft van het afzetseizoen. Afgelopen seizoen is tot aan de jaarwisseling 62% van het totaal geëxporteerde volume afgezet. Senegal, Mali en de Filipijnen namen het grootste gedeelte van het totale volume af.

Beheer
WP Admin