Hoe Deense varkenshouders de putten leeg moeten maken ligt niet vast. - Foto: Jan Willem Schouten VarkensNieuws

Deense varkensboeren moeten wekelijks put leegmaken

Om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen zullen Deense varkenshouders minimaal elke zeven dagen de mestput moeten legen.

Vanaf begin 2023 moeten Deense varkenshouders minimaal wekelijks de mestput onder de varkens leegmaken. Dit is een van de maatregelen die de veehouderij neemt om de emissies van broeikasgassen te verminderen. Op landelijk niveau wil Denemarken dat in 2030 de emissie van broeikasgassen 70% lager is dan in 1990. Ook de veehouderij moet haar steentje bijdragen en maakte daarom een eigen reductieplan.

Reductie emissie broeikasgassen

De opdracht voor de landbouw is dat de emissie van broeikasgassen op jaarbasis tussen de 6,1 miljoen en 8 miljoen kilo CO2-equivalenten afneemt. Dat is geen gemakkelijke opgave, vertelt Maria Stein Knudsen, adviseur Klimaat en Energie van de Deense koepelorganisatie voor de landbouw en voedselproductie (L&F). Stein Knudsen: “De reductieverplichting voor de komende acht jaar is even groot als de behaalde reductie in de afgelopen dertig jaren.”

Keuzevrijheid voor leegmaken put

De wijze waarop de varkenshouders de putten leeg moeten maken ligt niet vast. Dat mag de boer zelf bepalen. Wel zal de varkenshouder moeten aantonen dat hij de regel correct naleeft. Onder de traditionele varkensstallen zit dikwijls een mestopslag die is aangesloten op een rioleringssysteem. Tijdens de veehouderijbeurs Agromek in het Deense Herning afgelopen week waren al meerdere bedrijven die automatische putafsluiters aanboden om de mest uit de put te laten. Door het leeglopen van de put te automatiseren en de data op te slaan kan de varkenshouder aantonen dat hij aan de regel voldoet.

Wachten op goedkeuring

De exacte ingangsdatum van de wet is nog niet bekend. Dat komt omdat in Denemarken een nieuw kabinet wordt gevormd. De nieuwe regering moet de wet goedkeuren, waar deze regel onderdeel van is. Niettemin wordt er alom vanuit gegaan dat de Deense klimaatwet wordt bekrachtigd door de nieuwe regering.


Nieuwsbrief varkenshouderij

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de varkenshouderij.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin