Met glyfosaat behandelde percelen. - Foto: Ronald Hissink AlgemeenCommentaar

‘Debat glyfosaat raakt boer dubbel’

De discussie over nieuwe toelating van onkruidmiddel glyfosaat nadert een climax. Het is erop of eronder in Brussel voor ’s werelds meest gebruikte gewasbeschermingsmiddel.

Er is massieve tegenstand tegen een nieuwe toelating. Opmerkelijk genoeg horen de grote landbouwlanden Duitsland en Frankrijk bij de tegenstanders. Onze eigen minister Adema heeft de kaarten tot het laatst voor de borst gehouden. Eigenlijk is de brede weerzin tegen glyfosaat wonderlijk. Het is lang niet het heftigste middel dat er is in de landbouw. Amerkaanse akkerbouwers die het gebruiken in no-tillage teeltsystemen zien het zelfs als milieuvriendelijk.

De mogelijke schadelijke bijwerkingen zijn ook niet zeker. Jaren geleden betitelde de Wereldgezondheidsorganisatie WHO en het IARC (Internationaal agentschap voor kankeronderzoek) het als ’waarschijnlijk kankerverwekkend’. Het Europese voedselveiligheidsinstituut Efsa ziet daarvoor echter geen bewijs, evenmin als de Amerikaanse evenknie daarvan, het Epa.

Ziekte van Parkinson

De laatste tijd duikt de ziekte van Parkinson op in de discussie. Die ziekte komt steeds vaker voor. Gezondheidswetenschappers zien aanwijzingen dat dit te maken heeft met gewasbeschermingsmiddelen. Juist boeren zouden dus risico lopen, als gebruikers van gewasbeschermingsmiddelen.

In Frankrijk geldt Parkinson zelfs als beroepsziekte voor boeren, maar er is geen specifieke link met glyfosaat aangetoond. Het argument tegen het middel is in feite een beroep op het voorzorgsprincipe: sta het niet toe zolang je niet zeker weet dat het onschadelijk is in alle opzichten.

Daar is wel iets tegenin te brengen. Als je dat voorzorgsprincipe radicaal en consequent hanteert, kan er nog heel veel meer niet. Toch maakt juist de Parkinson-kwestie dat de glyfosaat-discussie voor boeren twee kanten heeft. Omdat de eigen gezondheid er mogelijk mee gemoeid is, raakt het je extra.

Terugdringing antibioticagebruik

In die zin is het verhaal vergelijkbaar met dat van de antibiotica in de veehouderij. De veehouder is het eerste slachtoffer van resistente bacteriën. Er is nog een overeenkomst. Terugdringing van het antibioticagebruik is een succesverhaal. In de sector was er grote weerstand tegen, maar door geleidelijke druk van bovenaf lukte het toch.

Dat biedt inspiratie voor het gewasbeschermingsbeleid. Onder druk blijkt meer mogelijk dan iedereen van tevoren dacht. Maar je moet niet in één keer van de vloer op de zolder willen stappen en oog houden voor de praktijk.


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. Het contract dat Zuid Afrika heeft getekend met Pfizer voor het croma vaccine is openbaar gemaakt. Zo’n 40 pagina’s lang en er staat in dat ze niet weten of het zou werken en dat ze niet weten wat voor bijwerkingen het zou hebben. Intussen zijn er acht en halve pagina aan bijwerkingen bekend waarvan Parkinson er eentje is.

  2. We moeten van gangbaar niet steeds meer bio maken. Bio is een merkproduct en wordt duurder in de markt gezet. Gangbaar moet dus niet teveel op bio lijken. Daarnaast kunnen burgers die een hekel aan glyfosaat hebben gewoon bio kopen. Het gaat echter over macht. Er zijn veel burgers die glyfosaat- vrij willen maar geen bio willen kopen. Iets met gratis opties bij een lage prijs

  3. Stel Glyfosaat dat we binnen krijgen residuen op of in ons voedsel en dat geeft een verhoogde kans op parkinson. dan is het probleem opgelost als we Glyfosaat in Europa verbieden voor boer en burger? zeker weten dat het probleem parkinson niet de wereld uit helpt, zo lang onze grootste voedselproducenten op deze aarde gewoon doorgaan met hun Round Up Ready gewassen teelt. Zij spuiten niet voor of na de teelt maar ook tijdens de teelt van de gewassen Glyfosaat met alle gevolgen van dien, opname door de planten en het achter blijven van residuen in het geoogste product. Is dit laatste niet waar, dan is het bij onze methode van gebruik al helemaal niet waar en ligt het gevaar alleen bij spuiten.

Beheer
WP Admin