Foto: Bert Jansen AkkerbouwColumn

‘De aardappelprijzen kunnen alle kanten op’

Voor de meeste aardappeltelers is wel duidelijk dat het dit jaar geen ‘normaal’ jaar is. Velen hadden door de corona toch al hun bedenkingen. Het was immers kiezen tussen een contract tekenen onder kostprijs dan wel vrij telen met – toen nog – slechte vooruitzichten op een goede prijs.

Achteraf is het makkelijk praten. Maar meestal is het een wijs besluit om bij een slechte marktsituatie minder te gaan telen en het liefst wat minder op contract. Als dit massaal gedaan wordt, zorgt dit voor meer onrust bij de verwerkende industrie wat de stemming wellicht positief beïnvloedt.

Groeischeuren, groene, holle en popperige aardappelen komen dit jaar veelvuldig voor

Oogst 2021 is geen makkelijk seizoen. Eerst was het koud en droog wat voor een enorme groeiachterstand zorgde. Mede door het droge voorjaar hebben vele percelen een slechte knolzetting; weinig knollen per plant, vooral op niet-beregende percelen. Vervolgens viel er in juli op vele plaatsen (te) veel regen. Dit zorgde meestal voor wateroverlast terwijl het op andere plaatsen juist tot een groei-explosie leidde.

Phytophthora-bestrijding hele kluif

Mede hierdoor is de te verwachten kwaliteit van de aardappelen zeer wisselend. Groeischeuren, groene, holle en popperige aardappelen komen dit jaar veelvuldig voor. Waar te veel regen viel, zijn aardappelen weggevallen omdat ze weggerot zijn.

Ook de phytophthora-bestrijding is dit jaar een hele kluif. Menig gangbare teler heeft het er maar druk mee om de schimmel buiten de deur te houden. Veel biologische telers is het niet gelukt de schimmel buiten de deur te houden, ook al hebben ze robuustere rassen geplant. Ze hebben het loof al moeten afbranden om de schimmel een halt toe te roepen.

Dat de prijs zo hard schommelt, is een teken. Blijkbaar is de indekking van de verwerkende industrie flinterdun

Afgelopen vrijdag daalde de Belgapom-notering 2,5 cent naar 15 cent per kilo. Dit was de tweede week op rij dat de prijs daalde. De week ervoor steeg hij nog 5 cent naar 20 cent. We zijn dus eigenlijk terug bij af. Dat de prijs zo hard schommelt, is een teken. Blijkbaar is de indekking van de verwerkende industrie flinterdun en kan bij het minste of geringste de prijs grote sprongen omhoog maken. Al denk ik wel dat de markt nu weer in balans is aangezien de termijnmarkt voor levering april 2022 rond de 18 cent staat. Maar hoe lang blijft dat zo?

Tarwenotering goede bodem

De tarwenotering van nu 26 cent zorgt voor een goede bodem voor de aardappeltelers. Als de opbrengst en prijs van de aardappelen dit jaar tegen vallen, zal menig teler afscheid nemen van de dure en risicovolle aardappelteelt. Ook zullen veel telers bij deze goede graanprijzen overgaan op een ruimer bouwplan zodat ze er financieel meer aan overhouden. Kijken we verder om ons heen, dan zullen de opbrengsten in vele landen een flinke knauw krijgen, want de weersextremen spelen wereldwijd. Ik heb er dus vertrouwen in, na regen komt zonneschijn.

Beheer
WP Admin