Foto: Peter Roek BoerenlevenAchtergrond

Daarom ben ik boer: ‘Blij van een leermoment’

Bart zag meer in sport dan in landbouw. Tot het bedrijf thuis begon te groeien. Het veelzijdige plaatje wil hij laten zien aan anderen. ‘Het is hier geweldig.’

Bart van den Broek (37) woont met zijn partner Lobke en hun drie kinderen in Hilvarenbeek (N.-Br.). Met zijn ouders Jan en Cecile runt hij vof ’t Schop met 90 stuks biologisch Black Angus-vleesvee. Voor de verwerking van het vlees is een eigen slager in dienst. Bij het bedrijf horen ook een winkel en een educatie- en recreatietak voor de ontvangst van groepen en het geven van trainingen, waaronder kookworkshops. Meer info: www.hetschop.nl.  - Foto's: Peter Roek

Bart van den Broek (37) woont met zijn partner Lobke en hun drie kinderen in Hilvarenbeek (N.-Br.). Met zijn ouders Jan en Cecile runt hij vof ’t Schop met 90 stuks biologisch Black Angus-vleesvee. Voor de verwerking van het vlees is een eigen slager in dienst. Bij het bedrijf horen ook een winkel en een educatie- en recreatietak voor de ontvangst van groepen en het geven van trainingen, waaronder kookworkshops. Meer info: www.hetschop.nl. – Foto’s: Peter Roek

“Vroeger wilde ik in de sportwereld werken. Daarom ging ik naar de Fontys Sporthogeschool waar ik ben afgestudeerd in de richting Management en Organisatie. Tien jaar lang was ik manager van een groot sportcomplex waar ik leiding gaf aan 40 mensen. Het was een leuke en leerzame tijd.

Intussen ontwikkelde het bedrijf thuis door, het groeide en werd veelzijdiger, met natuurbeheer, een winkel en kookworkshops. Naarmate het groeide, begon ik het interessanter te vinden en daarom besloot ik een paar jaar geleden alsnog dat ik het over wilde nemen. In 2017 kwam ik in de vof, sinds 2018 werk ik fulltime mee. De basis van het bedrijf, met vee, huisverkoop en de ontvangst van groepen, was er al, er lag alleen een uitdaging om het goed te managen. Dat ben ik gaan doen, het bedrijf is onder mij verder geprofessionaliseerd.


Lees verder onder de foto‘s.

Het vleesvee is van het Black Angus ras.

Het vleesvee is van het Black Angus ras.

Anderen mijn verhaal vertellen, dat geeft me een kick

Natuurinclusief

Als mijn ouders alleen maar vleesvee hadden gehad, had ik waarschijnlijk niet de keuze gemaakt om boer te worden. Dieren alleen maar houden om ze vervolgens anoniem te laten slachten, is niet mijn ding. Ik wil meer. Anderen mijn verhaal vertellen, dat geeft me een kick. Dat verhaal is dat we volledig natuurinclusief zijn, de kringloop is hier compleet. De koeien grazen in een natuurgebied, nadat ze geslacht zijn, wordt het vlees op de boerderij door onze eigen slager uitgebeend en verwerkt en in onze eigen winkel of via de kookworkshops verkocht. We doen alles, echt alles, in eigen beheer. Zo creëren we onder andere ons eigen verdienmodel. Transparanter kan het haast niet, ik kan goed uitleggen wat we doen en waarom. Als ik de mensen die hier komen iets kan leren over ons bedrijf of over de agrarische sector in het algemeen, dan word ik echt helemaal blij.

Het vlees wordt in de eigen slagerij uitgebeend en verwerkt.

Het vlees wordt in de eigen slagerij uitgebeend en verwerkt.

Omgaan met dieren en mensen

Toen ik nog manager was op kantoor, zorgde ik dat alles goed kon draaien en eigenlijk doe ik dat nu nog steeds. Alleen ben ik nu veel praktischer bezig, met koeien, mensen, de communicatie, marketing en de verdere ontwikkeling van ons merk.

Laatst was een vriend hier op bezoek. We liepen door de moestuin waar nog wat groentes in stonden, in de verte liepen koeien, het gras was nat van de dauw, het plaatje klopte helemaal. Hij zei: ‘Bart, dit is echt prachtig.’ Toen dacht ik: ja, dat is zo, het is geweldig. En die sfeer, het totaalplaatje, wil ik ook aan anderen laten zien. Daarom ben ik boer.”

Er is ruimte voor onder andere het geven van culinaire workshops.

Er is ruimte voor onder andere het geven van culinaire workshops.

Lees ook: Boer zijn is veel meer dan werk

Beheer
WP Admin