Foto: ANP VarkensOpinie

‘Code oranje voor Afrikaanse varkenpest’

De tweet van de NVWA is veelzeggend: de mens is op dit moment een grote risicofactor voor insleep van Afrikaanse varkenspest.

Neem geen vleesproducten mee uit Oost-Europa en laat geen etensresten achter in de natuur, meldt de autoriteit. De boodschap is gericht aan vakantiegangers. Misschien zijn Roemeense of Poolse versies ook niet verkeerd. In de tuinbouw werken tienduizenden Polen, Roemenen en Bulgaren.

Al enkele jaren waart Afrikaanse varkenspest in Oost-Europa. De Baltische staten, Polen, Tsjechië en Roemenië kennen uitbraken. Het virus is hardnekkig. Er bestaat geen vaccin. Ruimen is de enige remedie. Dit lot viel Tebu Consult, een van de grootste Roemeense bedrijven, met 140.000 varkens te beurt.

Ongeacht de risico‘s, elke uitbreiding is een ramp

In Oost-Europa wijst de vinger naar wilde zwijnen. Dit risico is voor Nederland miniem. Duitsland is nog een ‘buffer’. Denemarken praat wel over een hekwerk! Voor Nederland is transport een serieuze factor. Nederlandse veewagens doorkruisen Europa. Met brancheorganisatie Vee&Logistiek zijn de reinigingsprotocollen aangescherpt.

Elke uitbreiding, naar bijvoorbeeld Duitsland, pakt al rampzalig uit voor Nederland. Buitengrenzen gaan dicht. Het Duitse vlees drukt op de Europese markt, met prijseffect tot gevolg. Minister Carola Schouten waarschuwde in januari al voor rampzalige gevolgen. Terecht dat de NVWA nogmaals aan de bel trekt.

Code oranje geldt voor boeren én burgers!

Beheer
WP Admin