China importeert minder melkpoeder, lokale melkaanvoer hoger
China importeert in 2024 naar verwachting minder melkpoeder. De lokale melkaanvoer ligt op een hoger niveau dan verwacht. Een deel van deze melk wordt verwerkt tot melkpoeder.
Grote Chinese melkveebedrijven hebben ondanks relatief lage melkprijzen meer koeien aangehouden dan verwacht. Dat blijkt uit een marktrapport van de Amerikaanse landbouwraad. Hierdoor valt logischerwijs ook de melkproductie hoger uit. De landbouwraad heeft zijn verwachting naar boven bijgesteld van 41,5 miljard naar 42,5 miljard kilo. De groei in melkproductie is meer dan de Chinese markt aankan. Dat heeft een overaanbod als resultaat. Een deel van de melk wordt verwerkt tot melkpoeder.
De verwachting was dat Chinese melkveebedrijven vooral de minder productieve melkkoeien zouden afstoten als gevolg van relatief lage melkprijzen. Dit is echter niet gebeurd. Dit zou te maken hebben met het feit dat meer dan 50% van de melkveebedrijven in China inmiddels in handen is van grote concerns, waaronder de grote zuivelbedrijven. Het zou deze grote bedrijven ontbreken aan prikkels om koeien af te stoten, omdat ze de lagere melkprijzen verderop in de keten kunnen compenseren.
Lage inkoopkosten betekenen een grotere marge aan de verwerkingskant. Ook zijn de lagere prijzen die de grote bedrijven intern betalen altijd nog hoger dan de prijzen die de onafhankelijke kleinere melkveebedrijven beuren. Deze categorie bedrijven trekt qua melkprijs in tijden van overaanbod aan het kortste eind. Veel van deze bedrijven stoppen ermee. Relatief lage rundvleesprijzen maken het afvoeren van koeien voor de slacht minder aantrekkelijk. Zeker gezien de hoge prijzen van melkvee een paar jaar terug. Melkveebedrijven kunnen hun investering niet terugverdienen. Kleinere melkveebedrijven die stoppen zouden hun koeien daarom verkopen aan de grotere bedrijven.
De landbouwraad verwacht dat de import van vollemelkpoeder in 2024 lager zal zijn dan in 2023, ook al was de import in het eerste kwartaal van 2024 iets groter dan in dezelfde periode een jaar eerder. Voor het hele jaar is de importverwachting verlaagd van 425.000 ton naar 420.000 ton. De productie van vollemelkpoeder is niet winstgevend voor de Chinese zuivelindustrie en wordt daarom deels gesubsidieerd. Er zou sprake zijn van grote voorraden. Opvallend is dat Chinese voedingsbedrijven steeds vaker zouden kiezen voor Chinese melkpoeder, terwijl er voorheen een sterke voorkeur was voor geïmporteerd melkpoeder.
Nieuw-Zeeland grootste exporteur naar China
Grootste exporteur van vollemelkpoeder naar China is nog altijd Nieuw-Zeeland, goed voor meer dan 90% van de totale Chinese import van vollemelkpoeder. De Chinese import van mageremelkpoeder neemt naar verwachting eveneens af. Het gaat hierom een daling van 340.000 ton naar 320.000 ton. Ook hier speelt de grotere melkaanvoer een rol. Tegelijk verwacht de landbouwraad ook een afname in consumptie. Ook wat betreft de import van mageremelkpoeder neemt Nieuw-Zeeland een steeds belangrijkere positie in als gevolg van het vrijhandelsverdrag dat begin dit jaar is ingegaan. In het eerste kwartaal van 2023 was het land nog goed voor 52% van de Chinese import van mageremelkpoeder. In het eerste kwartaal van 2024 was dit al 75%. Daarna volgen landen als Australië, de Verenigde Staten en Finland.
LEES MEER ARTIKELEN OVER ZUIVEL
Nieuwsbrief zuivelmarkt
Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.
Reacties
Je moet een account hebben om te reageren
Voordelen van een account:
Krijg toegang tot de beste en meest actuele artikelen.
Discussier mee met collega’s, experts en specialisten.