Foto: Joris Telders AlgemeenNieuws

CDA wil actieve rol regering bij overname Unilever

De CDA-fractie in de Tweede Kamer wil dat premier Rutte en minister Henk Kamp zich actief bemoeien met de mogelijke overname van voedingsbedrijf Unilever.

De Kamerleden Jaco Geurts en Pieter Heerma vragen of de regering met Unilever of de Britse regering contact heeft gehad over een overnamepoging door hedgefonds 3G, samen met Warren Buffet.

Het CDA vraagt Kamp en Rutte of ze wel in beeld hebben wat het voor de Nederlandse werkgelegenheid betekent als hoofdkantoren of onderzoek- en ontwikkelingsbedrijven Nederland zouden verlaten. Ze vragen zich af welke gevolgen dat zou hebben voor de toonaangevende positie van de Nederlandse food & agri-sector.

Daarnaast willen de Kamerleden weten wat de overname van een bedrijf als Unilever zou kunnen betekenen voor ‘het geostrategische belang van voedselzekerheid en zelfvoorziening van voedsel binnen de Europese Unie’.

‘Mogelijke voedselafhankelijkheid’

Kamerlid Jaco Geurts heeft al langer aandacht gevraagd voor de positie van de Nederlandse agrarische sector, in relatie tot de macht van multinationals. Hij waarschuwt voor een mogelijke voedselafhankelijkheid van landen als China of Rusland.

Beheer
WP Admin