Voor maatschap Leys uit het Belgische Kieldrecht zaait loonbedrijf van Wesemael uit Nieuw-Namen een perceel bruine bonen van het ras Narda bij Terhole in Zeeuws-Vlaanderen. - Foto’s: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Bruine bonen nog op tijd de grond in

De zaai van bruine bonen kende dit jaar door de kou en nattigheid enig oponthoud. Het warme en droge weer van afgelopen week zorgden voor optimale omstandigheden om bruine boenen te zaaien. In Zeeland is dan ook in hoog tempo zo’n 1.800 hectare bruine bonen gezaaid.

Aan de dam worden de zaadbakken voor de volgende omgangen gevuld.

Het is natuurlijk van belang dat het zaad goed in de grond ligt. Een tussentijdse controle zal dat uitwijzen.

Het zaad ligt op 3 centimeter diepte, in vochtige grond en op 10 centimeter van elkaar.

Met de Monosem 8 rijige zaaimachine wordt het perceel verder gezaaid. Er wordt per hectare 150 tot 170 kilo gezaaid wat overeenkomt met ongeveer 350.000 zaden.

Voor de kou en nattigheid was ook al een enkel perceel gezaaid. Dit perceel werd op 6 mei gezaaid, een normale tijd om bonen te zaaien. De opkomst bleef echter door de tegenvallende omstandigheden achter. Ongeveer 20 procent moet als verloren worden beschouwd. Door de dunne stand zullen de planten zich wel wat meer ontwikkelen wat de schade nog enigszins compenseert.

Hier en daar probeert een niet verrotte boon nog boven te komen. Het bekende gezegde 'De zaaier is de raaier' blijkt ondanks steeds uitgebreidere weersverwachtingen nog van toepassing. Een enkel vroeg gezaaid perceel moest vanwege een te lage opkomst worden overgezaaid.

Bij Lewedorp zaait loonbedrijf Kloosterman uit Kapelle bruine bonen ook van het ras Narda met een 16 rijige zaaimachine voor akkerbouwbedrijf 'Banda Neira vof' van de familie Kloet.

Ook hier ligt het zaad prima in de grond. Met een dag of tien kunnen de bonen het daglicht zien.

Op dit 8 hectare grote perceel stond een overwinterde groenbemester die enkele dagen voor het zaaien niet kerend is ondergewerkt.

Beheer
WP Admin