VarkensNieuws

BPEX: China mogelijke reddingsboei Europese varkenssector

Londen – De Chinese varkensmarkt zou dit jaar als reddingsboei kunnen functioneren voor de Europese varkenssector. Die verwachting uit de Britse organisatie voor de varkenssector BPEX.

China heeft ongeveer de helft van de wereldvarkensstapel binnen zijn grenzen. Het land had het afgelopen jaar te  maken met een productie die flink is ingekrompen, als gevolg van lage varkensprijzen en hoge voerkosten. Vooral kleine zogenoemde backyard bedrijven zijn er mee gestopt.

Volgens gegevens van het Chinese ministerie van landbouw telde China in maart 40,4 miljoen zeugen; 7,5 miljoen minder, ofwel 15 procent minder dan een jaar eerder. De totale varkensstapel was 10 procent kleiner dan een jaar eerder. Dat betekent overigens niet dat de productie meteen 10 procent lager uitvalt, omdat het vooral de kleinere minder efficiënte bedrijven zijn die zijn gestopt. Het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA schat dat de productiedaling 1 procent zal bedragen, BPEX verwacht dat dit hoger uitpakt. Een procent productie staat wel voor 600.000 ton vlees.

Al met al is er sprake van tekorten op de Chinese varkensmarkt. Vorig jaar was China volgens zijn eigen gegevens goed voor de import van 564.000 ton varkensvlees en 814.000 ton bijproducten (offals). Tweederde van deze hoeveelheid werd geleverd door de Europese Unie. In de eerste drie maanden van dit jaar was er sprake van stijgende importen van China. Het Europese aandeel in de Chinese import zit nu op zo’n 70 procent. China is vooral ook een land waar bijproducten, die in de EU moeilijk zijn te verwaarden, goed zijn af te zetten. Volgens BPEX kan China een goede vervanger van de Russische markt zijn, waar ook veel bijproducten werden afgezet.

Beheer
WP Admin