Uien gaan op de boot naar Senegal in de haven van Vlissingen. - Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Boten voor Afrika laten uienexport hollen

Drukte in de uienafzet naar Afrika heeft in week 47 geleid tot een weekexport van bijna 39.000 ton. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het KCB en het GroentenFruit Huis.

Er waren weer boten te vullen voor Senegal en dat leverde een belangrijke bijdrage aan de grotere afzet in week 47. Het hele seizoen schommelt de afzet op een enkele uitschieter na tussen 25.000 en 30.000 ton. Daarmee verloopt de uitvoer rustiger dan vorig jaar.

De gemiddelde weekuitvoer is dit jaar zo’n 4.500 ton kleiner dan vorig jaar. Dat komt met name door een kleinere afzet naar Ivoorkust, Maleisië, de Dominicaanse Republiek, Nicaragua en Indonesië. Net als vorig jaar zijn de uien relatief duur. Dit jaar wordt er zelfs nog net iets meer betaald voor de uien dan een jaar geleden.

Afzet West-Afrika heeft groot aandeel in export

In week 47 schoot de afzet naar Senegal omhoog naar 12.720 ton. Daarmee komt de totale afzet naar Senegal al op bijna 116.000 ton en dat is zo’n 18.000 ton meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De export naar dit land loopt nog door tot half januari. Daarna gaat het land op slot om de eigen oogst te beschermen. De uienstroom naar Ivoorkust neemt in december al af om de lokale uienoogst de ruimte te geven. In week 47 steeg de afzet naar Ivoorkust tot net boven de 6.000 ton.

Tel hierbij op dat in dezelfde week ook meer dan 1.000 ton is verscheept naar Guinee, Mauritanië, Mali en Gambia. Samen met Senegal en Ivoorkust zijn deze West-Afrikaanse landen goed voor een afname van bijna 25.000 ton uien in een week tijd. En dat op een totaal van bijna 39.000 ton geeft dit aan dat een klein aantal landen op dit moment een groot aandeel heeft in de totale Nederlandse uienexport.

Beheer
WP Admin