Opslag van koolstof in de bodem. - Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

Boerencoöperatie Carbon Coöp en Platform co2 Neutraal gaan samenwerken

Carbon Coöp en PlatformCO2Neutraal gaan samenwerken om de markt voor koolstof verder te ontwikkelen. De samenwerking houdt in dat PlatformCO2Neutraal de CO2-certificaten uit de projecten van Carbon Coöp gaat verkopen.

Binnen Carbon Coöp ontwikkelen melkveehouders en akkerbouwers aan een verdienmodel dat is gebaseerd op vastlegging en reductie van CO2. Een goed voorbeeld is een project waarin boeren tien jaar lang hun grasland niet ploegen, zodat meer CO2 wordt vastgelegd. Legt een boer een ton CO2 per jaar per hectare grasland vast, dan ontvangt hij daarvoor certificaten.

Lucratief om uitstoot CO2te beperken en vast te leggen

De marktwaarde van een certificaat voor agrarische projecten ligt op dit moment rond €100 per ton CO2, maar de initiatiefnemers verwachten dat deze prijs in de toekomst verder kan stijgen. Carbon Coöp werd in 2022 opgericht en de boerencoöperatie telt nu ruim 100 leden. Voor agrarisch ondernemers wordt het steeds lucratiever om de CO2-uitstoot te beperken en CO2 vast te leggen.

PlatformCO2 Neutraal werd opgericht in 2020 en is nu handelsplatform waarop de meeste transacties in de vrijwillige koolstofmarkt plaatsvinden. Het platform koppelt bedrijven en organisaties die hun CO2-uitstoot willen compenseren via de aankoop van certificaten die de langdurige vastlegging van CO2 borgen.

Op korte termijn gaat het platform de inmiddels beschikbare certificaten verkopen uit een eerste project blijvend grasland van Carbon Coöp. Jaarlijks komen in dit project nieuwe CO2-certificaten beschikbaar, ook worden elk jaar nieuwe projecten gestart. De partijen werken daarnaast samen aan nieuwe projecten op het gebied van bijvoorbeeld veenweidegebieden en het voerspoor.


Vastlegging van koolstof in de landbouw maakt onderdeel uit van het klimaatbeleid. Bodemtechnieken als niet-kerende grondbewerking, gewasrotatie en het gebruik van groenbemesters dragen bij aan een gezondere bodem. In de videoreportage vertelt melkveehouder Peter van Adrichem uit Melissant (Z.-H.) hoe hij al een paar jaar koolstof vastlegt in grasland. De bedrijven in het artikel hebben geen directe link met de melkveehouderij van Peter van Adrichem. Meer videoreportages over vastleggen van koolstof vind je in het YouTube-kanaal van Boerderij.


Reacties

  1. Met een CO2 gehalte in de lucht dat bijna het laagste is van de afgelopen 600 miljoen jaar is het krankzinnig om dit voor voor alle leven op aarde uiterst belangrijke gas vast te te leggen op plekken waar het niet meer in ons voordeel kan werken.

    1. Geverink ik weet niet zo zeker of CO2 in de lucht en bodem niet positief kan werken op de plant productie. in de kassenteelt is CO2 verhogen in de kas duidelijk positief voor de productie. Ik vraag me wel af of de hele CO2 hype niet een nieuw verdien model is waar over enkele jaren van blijkt dat het geen duidelijke bijdrage levert aan het gestelde doel Klimaat verbetering.

Beheer
WP Admin