RundveeNieuws

Bodemvoorraad fosfaat neemt af

De laatste jaren is de onttrekking van fosfaat door gras aan de bodem groter dan er via bemesting wordt aangevuld. Dit begint zijn weerslag te krijgen op fosfaatkenmerken van de bodem.

Dat zei Alie Hissink van Eurofins Agro, tijdens de Expertdag, waar voorlichters en adviseurs zijn bijgepraat over de nieuwste ontwikkelingen op gebied van bodem en gewasonderzoek.

De plant neemt fosfaat op uit de bodem via het bodemvocht. De hoeveelheid beschikbare fosfaat voor de plant wordt uitgedrukt in de P-PAE waarde (Plant Available Element). Het P-PAE is in evenwicht met de vastgelegde voorraad fosfaat in de bodem. Deze voorraad wordt uitgedrukt in het P-Al-getal.

P-PAE geen kengetal bodemvruchtbaarheid

Als de P-PAE-waarde daalt als gevolg van opname door de plant, zal dit worden aangevuld uit de bodemvoorraad. De P-PAE geeft dus een goede weergave van de fosfaatbeschikbaarheid, maar is niet geschikt als kengetal voor de ontwikkeling van de bodemvruchtbaarheid. De ontwikkeling van het P-Al-getal is dat wel.

Daling niet significant, maar geeft trend weer

Hissink ziet op verschillende grondsoorten en grondgebruik (gras of mais) dat P-Al-waarden beginnen te dalen over de laatste 4 tot 6 jaar. Op sommige gronden blijven de P-Al-getallen wel stabiel, al nemen daar de P-PAE waarden wel af. Dat zou dus een voorbode kunnen zijn voor mogelijke dalende P-Al-getallen in de toekomst. De gesignaleerde daling is overigens niet significant, maar geeft wel een trend weer, aldus Hissink.

Beheer
WP Admin