Boeren helpen tijdens wateroverlast door extreme hoosbuien in Zuid-Limburg, juli 2021. - Foto: Bert Jansen AkkerbouwColumn

‘Bij wateroverlast eigen sores aan de kant gezet’

Nog een klus te klaren in Den Haag. Hopelijk komt rest van de kudde in beweging en helpen zij ons.

Na regen komt zonneschijn! Voor velen van ons wordt het hoog tijd dat het tij zich gaat keren. Het lijkt wel of er alleen maar problemen bij komen. Slechte (aardappel)prijzen, lage contracten, het coronavirus en dan nog de vele regen en hoge waterstanden van de rivieren. En dan hebben we het nog niet over de politiek die de boeren alle lucht ontneemt om gezond te kunnen ‘boeren’. Het lijkt er wel op dat ze ons liever kwijt dan rijk zijn.

Afgelopen dagen was menig boer in beeld in Limburg. Met hun verrekte grote machines reden boeren en loonwerkers door het water. Waar de hulpdiensten machteloos stonden toe te kijken omdat de stroming te sterk was, zijn het de boeren die uitkomst bieden en menig burger in veiligheid hebben gebracht. Geen wrok, haat of egoïsme, maar samen. Samen met brandweer, politie, militairen, burgers en ambtenaren. Uit het hele land kwamen ze helpen. Hun eigen problemen en sores werden aan de kant gezet. Broederlijk kwamen ze de Limburgers helpen. Kerels met ruggengraat.

Saamhorigheid

Het is erg als er een ramp zich voordoet, maar het geeft heel veel verlichting als er hulp komt uit het hele land. Het is mooi om te zien hoe goed de samenwerking dan verloopt. Deze saamhorigheid en respect voor elkaar is waar het om draait.

Wij mensen zijn in principe een soort kudde dieren, die vaak kopieergedrag vertonen en graag tot een groep (kudde) behoren. Vaak wordt deze groep door een of meerdere leiders aangestuurd, ook in deze groep is het geven en nemen. Door de leiders van de groep wordt dit bewaakt, zodat er rust heerst en geen chaos uitbreekt. Ook wij boeren behoren tot deze kudde. Alleen velen van ons hebben het gevoel dat wij door Den Haag gezien worden als een soort tweederangsburgers. Momenteel worden we niet echt gewaardeerd en wordt er over ons heen gewalst.

Boeren voelen zich niet gewaardeerd en uitgesloten

Boerenprotesten

Vindt u het gek dat boeren het afgelopen jaar vaker van zich lieten horen en met grote machines erop uit trokken! Nee natuurlijk niet, dit is een hele normale reactie. Vele milieuactivisten, politici en andere leken die het blijkbaar op boeren gemunt hebben, creëerden deze chaos. Zij zorgden ervoor dat vele boeren zich niet meer echt thuis voelen in deze kudde. Ze voelen zich niet gewaardeerd en uitgesloten.

Het is mooi dat er op sociale media dan zoveel positieve reacties komen, waar ze de boeren en loonwerkers (en ook andere hulpverleners) bedanken voor hun positieve inzet bij deze waterramp. Door deze waardering voelen boeren zich ook weer meer verbonden met de maatschappij. Iemand twitterde: ‘Boeren zijn mensen met ruggengraat. Ze zijn de ruggengraat van onze samenleving.’

Dit doet menig boer goed, alleen hebben wij boeren ook nog een klus te klaren in Den Haag en dit kunnen we niet alleen. Dus hopelijk komt de rest van de kudde in beweging en helpen zij ons.

Lees meer over wateroverlast

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin