Op bedrijven met gespeende biggen lopen de technische resultaten en financiële cijfers sterk uiteen. Dat blijkt uit de benchmarkgegevens van AgriSyst. - Foto: Ronald Hissink VarkensNieuws

Benchmark: grote spreiding resultaten biggenopfok

Op bedrijven met gespeende biggen lopen de technische resultaten en financiële cijfers sterk uiteen. Dat blijkt uit de benchmarkgegevens van AgriSyst.

AgriSyst ziet in 2023 grote verschillen in de resultaten bij de biggenopfok op zeugenbedrijven. Dat blijkt uit de benchmarkgegevens van het bedrijf. Managing director Twan van Dijk is namens AgriSyst terughoudend met het delen van gemiddelde benchmarkcijfers. Wel wil hij aandacht vragen voor de actuele ontwikkelingen en bandbreedtes van groei, voederconversie en voerkosten.

Van Dijk ziet een grote spreiding als het gaat om groeicijfers bij gespeende biggen. Sommige bedrijven gaan al richting een gemiddelde groei van 500 gram per dag. Dat zijn echter nog uitzonderingen. Het gros van de deelnemende bedrijven zit op dit moment nog niet aan 400 gram groei per dag tijdens de biggenopfokperiode. De gemiddelde groei per dag nam in 2023 iets af. Volgens Van Dijk is dat niet los te zien van de lagere aflevergewichten. “Het gemiddelde aflevergewicht lag rond 26,5 kilo. Daarvoor ging het om 28 kilo.” Het gemiddelde opleggewicht was 6,5 kilo.

De ongecorrigeerde voederconversie varieert op de deelnemende bedrijven grofweg van 1,5 tot 2. Ook hier zijn de verschillen groot. Een kwart van de bedrijven zit onder 1,6, terwijl 10% van de bedrijven boven 1,9 scoort. “Het gaat om de ongecorrigeerde voederconversie. De voederconversie is lastig te corrigeren met uiteenlopende gewichtstrajecten.” Ook de voerkosten lopen sterk uiteen. Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne stegen de voerkosten met 50%, zegt Van Dijk. In 2023 daalden de voerprijzen, maar de verschillen tussen bedrijven bleven groot. “De voerkosten verschillen tot € 7 per big.”

Benchmark voorziet in behoefte

AgriSyst ontwikkelde in 2022 een benchmark voor biggenopfok. Op dit moment leveren 102 varkensbedrijven in Noordwest-Europa daarvoor gegevens aan. Ongeveer de helft van de bedrijven is gevestigd in Nederland. De deelnemende bedrijven leveren op jaarbasis 3,9 miljoen biggen af.

Met de benchmark voor biggenopfok voorziet AgriSyst in een behoefte in de keten, zo geeft managing director Twan van Dijk namens het bedrijf aan. “Het ontbrak aan een onafhankelijke benchmark voor biggenopfok.” Met de benchmark zien zeugenhouders hoe zij bij de gespeende biggen presteren ten opzichte van andere bedrijven. Daarmee kunnen zij hun voordeel doen.

Een derde deel van de deelnemende bedrijven levert naast technische resultaten ook financiële cijfers aan. Van Dijk: “De benchmark is groot en krachtig genoeg, maar we willen hem nog verder uitbreiden.” Het registreren van opleggewichten van gespeende biggen is nog niet volledig ingeburgerd in de zeugenhouderij. “Dat maakte het aanvankelijk lastig om een goede benchmark op te zetten”, zo geeft Van Dijk aan.

Reacties

  1. De meeste Nederlandse bedrijven hebben goede huisvesting, goed voer, goede genetica, goed management en een antieke gezondheidsstatus. Tegenwoordig kan er voor veel ongemakken geent worden. Er is echter echter helemaal niets wat een hoge gezondheidsstatus kan vervangen.

Beheer
WP Admin