RundveeNieuws

Arla Nijkerk verwerkt meer melk

Nijkerk – De Arla-vestiging in Nijkerk heeft afgelopen jaar 215 miljoen kilo boerderijmelk verwerkt.

Dat is 15 miljoen kilo meer dan in 2012, maar 5 miljoen kilo minder dan in 2011. Dat meldt de Zweeds-Deense zuivelonderneming in haar Duurzaamheidsverslag 2013. De productie gaat dit jaar verder toenemen aangezien begin 2014 is gestart met productie voor de Duitse markt. De capaciteit van de voormalige Friesland Foods-fabriek in Nijkerk ligt rond de 400 miljoen kilo melk. Deze hoeveelheid is de laatste jaren echter niet gehaald.

Het overgrote deel van de boerderijmelk wordt ingekocht bij de Dutch Milk Foundation, melk die FrieslandCampina verplicht beschikbaar moet stellen vanwege de eerdere fusie tussen Friesland Foods en Campina. De biologische melk komt van Eko Holland, een verband van honderd biologische melkveehouders, en Arla Foods in Denemarken. Er wordt melk geïmporteerd uit Denemarken omdat de marktvraag naar biologische melk groter is dan het aanbod in Nederland. Volgens kenners van de markt zou het gaan om zo’n 10 miljoen liter per jaar. De CO2-uitstoot van het transport compenseert de zuivelonderneming samen met partner Trees for All. In 2013 in daarom 326 ton CO2 gecompenseerd met de heraanplanting van 978 bomen.

Arla-directeur Andrew Simpson is trouwens tevreden over de resultaten die in de afgelopen jaar met  duurzaamheidsprogramma ‘Dichter bij de natuur’ zijn geboekt. Bij alle doelstellingen is vooruitgang geboekt. Zo daalde het energieverbruik ten opzichte van vorig jaar met 7 procent, onder andere doordat warm water wordt hergebruikt voor de productie. De CO2 uitstoot daalde met ruim 12 procent en het waterverbruik daalde met 8 procent.

Beheer
WP Admin