Soms dwingen de omstandigheden je om keuzes te maken. Je weet dat het zo niet verder kan. Maar hoe dan wel? - Foto: Mark Pasveer BoerenlevenColumn

‘Als je wordt stilgezet’

Soms dwingen de omstandigheden je om keuzes te maken. Je weet dat het zo niet verder kan. Maar hoe dan wel?

Jarenlang gaf Bert (niet zijn echte naam) het beste van wat hij in huis had voor zijn loonbedrijf. Hij deed talloze investeringen, nam personeel aan en startte verschillende nieuwe activiteiten. Niets leek te gek: weken van 80, 90 uur waren geen uitzondering. Een gehaast en stressvol leven was heel normaal voor hem. Zakelijk gezien zou je kunnen zeggen dat hij zeer succesvol was.

Maar hij betaalde ook een hoge prijs. Bij het ouder worden begon zijn gezondheid hem langzaamaan in de steek te laten. Eerst vrij onzichtbaar, maar na verloop van jaren kon hij er niet meer omheen: hij liep vast. De diagnose die de arts stelde sloeg in als een bom, en een moeizaam behandeltraject volgde.

Dit zette hem aan het denken: ‘waar doe ik het allemaal voor?’ Na verloop van tijd was zijn conclusie dat het roer om moest. De vraag was vooral hoe? Waar wil ik afscheid van nemen en wat houd ik vast? Welke richting wil ik dat mijn leven opgaat?

Belangrijke keuzes maken

Soms kun je in je leven op een punt komen dat je, al dan niet gedwongen door de omstandigheden, belangrijke keuzes moet maken. Dat kan lastig zijn, want niemand garandeert je dat de keuze die je maakt ook succesvol zal zijn en het gewenste resultaat oplevert. Toch word je gedreven naar het maken van een keuze.

Je moet bijvoorbeeld inkrimpen of verplaatsen. Je bedrijf staat op slot, omdat de bank of gemeente niet meewerkt. Je gezondheid dwingt je het rustiger aan te doen. Een venijnige ruzie in je gezin of familie trekt een streep door je mogelijkheden. De partners waar je mee dacht te kunnen samenwerken, keren zich tegen je. Of de spanning van de onzekerheid over de toekomst laat je niet meer los. Je lijdt misschien een gevoelig verlies.

Reactie op omstandigheden

Stilgezet worden, om welke reden dan ook. Je hebt er zelf misschien wel eens mee te maken gehad. Niet leuk om doorheen te moeten gaan, maar soms lijkt het onvermijdelijk. Heeft het nut? Kan er iets goeds uit voortkomen? Dat hangt vooral af van je eigen reactie op de omstandigheden.

Belangrijk kan zijn dat je beseft en erkent dat het zo niet langer gaat. Dan zou de vraag kunnen volgen welke opties en alternatieven je hebt. En: ga ik het zelf oplossen, of zijn er mensen in mijn omgeving die me op weg kunnen helpen? Welke doelen kan ik stellen en hoe maak ik ze concreet? Wat heb ik nodig om weer op weg te kunnen?

Soms is stilgezet worden ook letterlijk stilstaan. Even niets doen en geen actiepunten benoemen of plannen maken. Even geen zelfreflectie, om maar een mooie term te gebruiken. Bert is inmiddels geen loonwerker meer. Hij werd vrij onverwacht stilgezet. Juist daardoor heeft hij kunnen ontdekken waar hij mee bezig was, wat hij echt wilde gaan doen en wat werkelijk belangrijk voor hem is.

Beheer
WP Admin