Foto: Hans Banus AlgemeenNieuws

Adviseur en BBB zetten vraagtekens bij nieuwe ‘stikstof top 100-lijst’

Ook over de nieuwe lijst van de 100 grootste ammoniakuitstoters is onduidelijkheid. Adviseur Henk Radstaak kan zich niet voorstellen dat de uitstootcijfers zo hoog kunnen zijn.

Ook de BoerBurgerBeweging zet vraagtekens bij de nieuwe ammoniak-top 100 die minister Van der Wal van Natuur en Stikstof dinsdag naar de Tweede Kamer stuurde.

Ruim 22.000 kg per jaar

Op de 44e plaats in de nieuwe lijst staat bijvoorbeeld een veehouderij in de gemeente Haaksbergen met, volgens de lijst, een ammoniak-uitstoot van ruim 22.000 kg per jaar. Dat vindt Henk Radstaak, adviseur bij FarmConsult, onvoorstelbaar hoog. Hij kent naar eigen zeggen alle veehouderijbedrijven in en rondom Haaksbergen. “Als je uitgaat van de maximale emissiefactor voor vleesvarkens, dat is 1,6 kilo per dier per jaar, zou dat betekenen dat het gaat om een bedrijf met 12.500 varkens. En de grootste hier is zo’n 8.000 vleesvarkens,” aldus Radstaak.

Ook andere bedrijven in zijn werkregio kan hij niet thuisbrengen, dus vermoedt hij dat er wederom een fout is gemaakt in de emissieregistratie.

De BoerBurgerBeweging zegt met gemeenten van bedrijven die op de lijst staan te hebben gebeld en dat ook deze gemeenten de uitstootgetallen niet herkennen.

Technische briefing RIVM

Het RIVM ziet ook dat er onduidelijkheid is over de lijst, de totstandkoming van de uitstootcijfers en de interpretatie daarvan. “Om verdere onduidelijkheden te voorkomen, is het RIVM daarom graag bereid om op korte termijn de Tweede Kamer via een technische briefing te informeren over de totstandkoming van de top 100-lijst voor ammoniak”, aldus het instituut.

Een woordvoerder benadrukt nog wel dat de lijst en de gegevens die daarin staan alleen voor dit specifieke verzoek gemaakt zijn en dus geen basis zijn voor het beleid.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

  1. Men verschuldigd zich al op voorhand voor weer een brief met daarin foute berekeningen of aannames .en dat daar het beleid niet op gebaseerd is

    Als je na 2 pogingen nog steeds verkeerde informatie openbaar maakt dan kom je niet meer betrouwbaar over.
    En zo gaat het net als met de corona , het probleem lost zichzelf op .

    1. Was dat maar waar! Het lukt ze alleen steeds minder goed om de zwarte piet alleen bij de landbouw te leggen.
      Waarom zou de volgende lijst wel kloppen?

Beheer
WP Admin