Adema wil met de NVWA de voorwaarden en het proces voor verzoekcertificering zo inrichten, dat aanvragen die niet voldoen ook niet in behandeling worden genomen. – Foto: Diederik van der Laan AlgemeenNieuws

Adema zegt afspraken met derde landen over export levend vee op

Landbouwminister Piet Adema wil de export van levend vee naar landen buiten de EU beperken. Bindende afspraken met niet-EU-landen voor de export van levende dieren worden per 31 december van dit jaar beëindigd. Duitsland heeft hetzelfde besluit genomen.

Adema wil ook geen nieuwe afspraken maken met derde landen over de export van levende herkauwers en varkens.

Met het besluit wordt het niet verboden om levend vee naar buiten de EU te exporteren, maar Adema wil met het beëindigen van de bilaterale afspraken wel het signaal afgeven dat hij de export onwenselijk vindt. Via verzoekcertificering en op basis van bilaterale certificaten die zijn afgesproken tussen de EU en derde landen, kunnen nog wel dieren geëxporteerd worden. De EU heeft afspraken met tien derde landen, met name in de regio tussen Europa en Azië.

Adema wijst erop dat bij het aanvragen van verzoekcertificaten wel risico’s zitten, als er bijvoorbeeld bij de grens alsnog dieren geweigerd worden. Om dat te voorkomen, wil Adema met de NVWA de voorwaarden en het proces voor verzoekcertificering zo inrichten, dat aanvragen die niet voldoen ook niet in behandeling worden genomen. Adema gaat daarnaast het aantal dieren dat naar derde landen wordt geëxporteerd de komende jaren extra monitoren. Ook wil hij er bij de Europese Commissie op aandringen om als EU geen nieuwe afspraken meer te maken met derde landen over de export van levend vee.

Toegestane transportduur Europees regelen

Het kabinet is al lange tijd geen voorstander van langeafstandstransporten van vee. Omdat dit nationaal niet te regelen is, wordt Europees ingezet op het beperken van de toegestane transportduur.

Vorig jaar was in Europa ook sprake van een toename van transport van varkens over lange afstanden. Het transport van vleesvarkens verdubbelde bijna van 48.0000 in 2021 naar 94.000 in 2022. Dit jaar zijn er tot en met 18 juni ruim 23.000 vleesvarkens naar Spanje geëxporteerd. Daarnaast gingen er met 65.000 dieren bijna drie keer meer vleesvarkens naar Polen dan het jaar ervoor. Volgens landbouwminister Piet Adema zijn hiervoor meerdere mogelijke oorzaken aan te wijzen, waaronder marktwerking, fluctuatie in de slachtcapaciteit, een uitbraak van de varkensziekte PRRS in Spanje en corona.

Reacties

  1. Oh, dus als Adema zijn zin niet krijgt met een LA, dan gaat hij maar langs andere wegen lopen treiteren. Ik hoop eigenlijk dat de oogst dit jaar voor een groot deel mislukt in grote delen van Europa.

Beheer
WP Admin