Stuk braakgrond op de kopakker. Boeren moeten, als voorwaarde voor het schrappen van de braakverplichting, 7% van hun grond gebruiken voor het verbouwen van stikstofbindende of vanggewassen zonder gewasbeschermingsmiddelen. - Foto: Michel Zoeter AlgemeenNieuws

Adema verwacht akkoord over uitstel regeling 4 procent braaklegging

Boeren krijgen uitstel braaklegging. Wel nieuwe teeltvoorwaarden gesteld; 7% van de grond met stikstofbindende of vanggewassen verbouwen.

Nederlandse boeren hoeven dit jaar niet verplicht 4% van hun landbouwgrond braak te laten liggen. Dat heeft landbouwminister Piet Adema bekendgemaakt. Na boerenprotesten in diverse Europese landen stelt de Europese Commissie voor om de braakregeling een jaar op te schorten. De beslissing van de Europese landbouwministers staat nog uit. Adema verwacht echter een ruime meerderheid voor het voorstel.

Voorwaarde: 7% grond met stikstofbindende of vanggewassen

Als voorwaarde voor het schrappen van de braakverplichting, moeten boeren op 7% van hun grond stikstofbindende of vanggewassen verbouwen. Dit zonder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken.

Adema is positief over de vrijstelling, maar maakt zich zorgen over de uitvoering door RVO. Dit vanwege de complexiteit van het systeem. De 4%-regeling werd vorig jaar ook al uitgesteld, door de oorlog in Oekraïne.

Reacties

  1. De burger weet het niet en begrijpt het niet . Veel burgers staan min of meer achter de boeren .Maar boeren worden weg gezet als vervuilers,dieren niet goed behandelen, subsidie beurders enz . Maar dat voedsel schaarser wordt door alle regels en beperkingen is een fijt . Maar is ook een fijt dat de wereld bevolking snel groeit . Maar de wereld wordt niet groter . En de beteelbare grond wordt minder . Het voesel zal dus duurder worden en op termijn schaarser . En dus niet voor iedereen betaalbaar of beschikbaar in voldoende maat . Hoe wil de minister of Brussel dit verklaren als verantwoord . En onze Greendeal meneer heeft helemaal niets met de burgers op . Als deze op termijn duur voedsel moeten kopen is hij allang vertrokken . Als rijke mensen het niet in Nederland kunnen kopen zij het wel elders op de wereld . Dus wereldwijd zal de voedselprijs gaan stijgen . Dus alle vorm van medemenselijkheid is niet gebaseerd op de toekomst . Maar meer om zelf voor zich te scoren op korte termijn . Onverantwoord om goede gronden braak te leggen . Elders in de wereld zal men natuur moeten ontginnen om voedsel te telen voor de groeiende bevolking . Dus daar veel minder natuur en hier rand bloemen om perceel . En hier of elders in de wereld meer mensen met honger . Ze willen de wereld redden hier iedereen naar toe halen . En aan de andere kant de armoede in de wereld bevorderen door hier op vruchtbare grond minder voedsel te telen . Ik zie dit als grote probleem van de toekomst .

  2. Weten we nog WIE die achterlijke 4 % braak heeft bedacht? Frans Timmerman, onze gezamenlijke vijand. Krankzinnige regel, goede vruchtbare grond verplicht braak leggen als basis voorwaarde voor GLB, bedacht door klimaatextremist Timmermans met zijn maatje Samson.

Beheer
WP Admin