Bluswerkzaamheden met een waterkanon bij AVR Rijnmond. - Foto: ANP / Killian Lindenburg AlgemeenCommentaar

‘Aanpak dioxine wekt weinig vertrouwen’

Na de brand bij afvalverwerker AVR bij Rotterdam Rijnmond kwam dioxine in de omgeving terecht. Het dioxinegehalte op het gras bij veehouders tussen Vlaardingen, Maassluis en Maasland is zo hoog dat vee binnen moet blijven.

Het hele traject loopt als een film in slow motion. De brand bij AVR brak donderdag 21 september uit en werd al snel opgeschaald tot een zeer grote brand. Vrijdag laaide de brand weer op, nadat die eerst was geblust. Zaterdagochtend werd uiteindelijk het sein brand meester gegeven. Vijf dagen later, dinsdag aan het einde van de dag, kwam de veiligheidsregio met het eerste bericht dat in het gras verhoogde concentraties dioxine waren gemeten.

Dieren uit voorzorg binnen

Veehouders moesten hun dieren uit voorzorg binnenhouden en mochten geen vers gras voeren. Eieren van kippen die buiten lopen, mogen uit voorzorg niet geconsumeerd worden. Veehouders in het gebied moeten vooral van de melkafnemers horen wat ze moeten doen en of ze melk mogen leveren. Het opstallen van vee is bovendien een advies voor het grotere onderzoeksgebied, maar het is niet verplicht.

Drie dagen later – op vrijdagavond- komen opnieuw de onderzoeksresultaten naar buiten. Niet het hele zoekgebied, maar wel een groter gebied dan het oorspronkelijke rode gebied blijkt met dioxine vervuild. GGD Rotterdam Rijnmond meldt namens de veiligheidsregio dat boeren het gras moeten maaien en afvoeren als ‘gewoon’ bedrijfsafval. Pluimveehouders moeten de grond afgraven of een nieuwe laag grond of verharding aanleggen, voordat consumptie van de eieren weer mag.

Dioxine op lange termijn mogelijk schadelijk

Dioxine is een risico voor de volksgezondheid. Het vormt geen acuut gevaar, maar kan op de lange termijn wel schadelijk zijn. Terwijl voedselveiligheid altijd op nummer één staat, is het verbazingwekkend hoe langzaam alles verloopt bij deze kwestie. Boeren zaten lang in onduidelijkheid over de te nemen maatregelen. Het doet wat amateuristisch aan en dat wekt weinig vertrouwen. De adviezen zijn bovendien niet allemaal even praktijkgericht.

Gemaaid gras afvoeren als gewoon bedrijfsafval is makkelijker gezegd dan gedaan. Het veroorzaakt bovendien financiële schade door minder eigen voerwinning en de extra kosten die gemaakt moeten worden. Het zou terecht zijn als de boeren deze schade kunnen verhalen.

Beheer
WP Admin