Varkenshouderij

Nieuws 13 reacties

China bant varkensvlees uit Nederland

Van vier locaties van drie Nederlandse varkensslachterijen kan tijdelijk geen varkensvlees naar China geëxporteerd worden.

Er is een verband tussen coronabesmettingen van slachterijpersoneel en het opschorten van de erkenningen. China maakt zich na de recente uitbraak van corona in Peking zorgen om de veiligheid van het geïmporteerde verse voedsel.

Een van de Chinese verklaringen voor de nieuwe uitbraak is een mogelijke relatie met de import van zalm. China brengt daarom momenteel in kaart hoe de coronasituatie is in landen die voedingsmiddelen naar China exporteren.

Meerdere landen geweerd

Hoewel de importstop een zware maatregel is, aangezien de Chinezen op 18 juni nog uit groot onderzoek concludeerden dat er geen bewijs is voor verspreiding van het coronavirus via voedsel, kwam de ban voor de Nederlandse slachterijen niet geheel uit de lucht vallen.

Diezelfde donderdag 18 juni werd ook bekend dat China voorlopig geen vlees afneemt dat afkomstig is van de Duitse vestigingen van slachterij Tönnies. Inmiddels zijn een tweede Duitse slachterij, maar ook slachterijen in Ierland, Spanje, Engeland, Amerika en Brazilië in de ban gedaan.

Vion, Van Rooi Meat en Westfort

De importstop geldt sinds zondag 28 juni voor de Vion-vestigingen in Boxtel en Groenlo, Van Rooi Meat in Helmond en Westfort in Gorinchem. Over de details van die beslissing bestaat bij de betroffen slachterijen nog onduidelijkheid. Het gaat om een tijdelijke opschorting, maar wat er nodig is om levering te kunnen hervatten is niet specifiek benoemd. Daarnaast is ook niet ingegaan op vlees dat onderweg is naar China. Slachterijen ‘hopen dat dit het land binnen mag’.

COV: vertrouwen dat restricties snel worden opgeheven

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) wijst op de grote hoeveelheid maatregelen die de afgelopen tijd door de Nederlandse slachterijen zijn genomen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De COV zal samen met de drie betrokken bedrijven en de Nederlandse overheidsinstanties een grondige rapportage opstellen over de in Nederland getroffen maatregelen en de garanties die Nederland bij export kan geven. COV zegt in een verklaring erop te vertrouwen dat op basis van die uitgebreide rapportage de tijdelijke exportrestrictie snel opgeheven wordt.

Varkensprijs

De exportstop kan gevolgen hebben voor de varkensprijs. De coronaperikelen speelden bij twee grote spelers op de varkensmarkt, Vion en Van Rooi Meat. En als ook de grootste Duitse slachterij met een ban op de export kampt, zijn meerdere grote spelers tijdelijk aangewezen op de Europese markt voor de afzet van hun producten.

Grootafnemer bijproducten

Voor slachterijen zonder China-erkenning is het een stuk lastiger om de varkensprijs in de benen te houden. China is het overdrukventiel nu de Europese varkensmarkt zeer moeizaam draait door weggevallen consumptie en exportstromen. Daarnaast is China grootafnemer van bijproducten als koppen, poten en ingewanden. Die kunnen nu ook niet meer geleverd worden en zijn moeilijk elders te plaatsen. Het zijn niet de meest luxe onderdelen maar wel een groot volume, waardoor die productstroom toch een flinke waarde vertegenwoordigt.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

 • tobbert

  Denk dat de gevolgen voor de biggenprijs vele malen groter zullen zijn

 • Han

  De gifbeker moet schijnbaar helemaal leeg.
  @Tobbert gevolgen zijn voor iedereen niet prettig of je nu vleesvarkenshouder bent of biggenproducent dit is gewoon weer machtsmisbruik.

 • farmerbn

  Als china niet meer koopt in nederland maar bv wel in frankrijk dan kunnen de fransen minder verkopen aan hun andere klanten. Die andere klanten van frankrijk kunnen/ moeten dan in nederland kopen. Hoeven de prijzen niet echt te zakken. Maar wel als je zakkenvuller bent.

 • Vhouder

  wat onderweg is zal wel binnen mogen tegen een lagere prijs die chineesen zijn echte handelaars

 • boerkebrabant

  waar komt het virus ook al weer vandaan? ik zou zeggen , ook de handel uit china stil leggen, maar dat zal dit lingse kabinet wel nie durven

 • Abalo

  Boerkebrabant :de vorige veiligheidsadviseurvan Trump ,Bolton, heeft Trump reeds de domste en meest dwaze president genoemd en vooral om zijn handelsbelemmeringen met China

 • boerkebrabant

  ik denk trouwens dat links dit goed uitkomt, hoe slechter het met ons gaat hoe liever ze hebben

 • Noordam2

  Boerke, ga er maar vanuit dat er actief gelobby’t is ! En niet in het voordeel van de varkenshouders

 • county1124

  Dit hebben Vion en de andere slachterijen geheel aan zichzelf te danken. Covid 19 is al sinds half maart aanwezig en blijkbaar hebben de slachterijen daar lak aan gehad tot n week of 4 terug. Toen is de schijterij begonnen.
  Goedkope arbeidskrachten op elkaar stapelen om te wonen en tijdens het werk niet ver genoeg uit elkaar kunnen blijven. Maarja er moet geld verdient worden......

 • kleine boer

  County ik neem aan je zelf ook in een slachterij werkt?

 • EL

  Alle Nederlandse werklozen aan het werk ,met behoud van uitkering. Heb je geen buitenlandse werknemers nodig!

 • Oké dan

  County1124 we hebben een heel mooi spreekwoord voor mensen zoals jij . De beste stuurlui staan aan wal.

 • varken23

  Net nu de varkensprijs in China weer begint te stijgen. Chinese prijs in februari 4,95€/kg, in mei 3,67€/kg en in juni weer gestegen naar 4,01€/kg.

  Ze grijpen dit corona virus gewoon aan om met de prijs te spelen. Jammer dat de slachterijen de Chinezen een stok hebben gegeven om mee te slaan. En helemaal zonde dat ook deze faalkosten weer doorberekend worden naar de boer.

  Ik blijf het vreemd vinden dat een paar duizend gezinsbedrijven (boeren) constant de miljarden bedrijven op de been moeten houden. Door de klappen voor hun op te vangen.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.