Varkenshouderij

Nieuws

Regeling warme sanering varkenshouderij vertraagd

Het ministerie van LNV heeft meer tijd nodig om alle 502 aanvragen voor de warme sanering van de varkenshouderij te beoordelen.

Varkenshouders die zich hebben aangemeld voor de regeling, krijgen hierover een brief van RVO.nl.

Voor de regeling hebben zich meer varkenshouders aangemeld dan van tevoren was verwacht. Daarom lukt het RVO niet om op tijd van alle aanmelders een geurscore te laten bepalen binnen de dertien weken na het sluiten van de aanmeldtermijn. Die termijn zou deze week, op 15 april, aflopen.

LNV: eind april eerste beschikkingen over subsidie

Het ministerie van landbouw verwacht de eerste varkenshouders vanaf eind deze maand een subsidiebeschikking te kunnen sturen. Daarin staat per bedrijf het voorstel voor de vergoeding die een bedrijf kan krijgen om het bedrijf te beëindigen.

Voorrang voor varkensbedrijven met hoge geuruitstoot

Ondernemers moeten vervolgens een besluit nemen of ze deel willen nemen aan de regeling. Bedrijven met de hoogste geurscore, die de grootste geuruitstoot naar hun omgeving hebben, komen het eerst in aanmerking voor de regeling. De verwachting is dat het overgrote deel van de aanmeldingen voldoet aan de voorwaarden voor de subsidie.

Voor de subsidieregeling is in totaal € 180 miljoen beschikbaar. Eerder gaf landbouwminister Carola Schouten al aan dat ze probeert het budget te verhogen zodat alle bedrijven die zich hebben aangemeld voor de regeling die aan de voorwaarden voldoen deel kunnen nemen aan de regeling. Hoeveel extra budget er voor nodig is, is nog niet bekend.

Concentratiegebieden Zuid en Oost

De warme sanering varkenshouderij is onderdeel van het regeerakkoord. De regeling geldt voor varkensbedrijven in de concentratiegebieden Zuid en Oost van de meststoffenwet.

Of registreer je om te kunnen reageren.