Varkenshouderij

Nieuws 16 reacties

LNV: 7 tot 10% minder varkens door warme sanering

Het ministerie van landbouw verwacht dat de varkensstapel door de warme sanering varkenshouderij met 7 tot 10% in zal krimpen. Dat blijkt uit antwoorden van landbouwminister Carola Schouten op vragen van PvdA-Kamerlid William Moorlag.

Hoeveel varkensrechten met de saneringsregeling definitief uit de markt genomen zullen worden, is afhankelijk van bijvoorbeeld de actuele marktprijs van varkensrechten tijdens het openstellen van de regeling en de leeftijd van de stallen die mee willen doen met de regeling. Voor nieuwere stallen wordt een hogere vergoeding gegeven dan voor oudere stallen. Het ministerie schat op basis van het beschikbare budget van € 180 miljoen dat tussen 600.000 en 860.000 varkenseenheden uit de markt gehaald kunnen worden.

Hoeveel varkensbedrijven gebruik zullen maken van de regeling, wordt door het ministerie geschat op meer dan 300 locaties. Voor de verhoging van het budget, toen er nog € 120 miljoen beschikbaar was, was de inschatting dat er ruimte zou zijn om aan circa 200 varkenshouders subsidie te verstrekken. met de € 60 miljoen extra vanwege de klimaatopgave door de rechtelijke uitspraak over Urgenda, worden dit meer dan 300.

Subsidieregeling na half augustus 6 weken open

Deelnemers aan de warme saneringsregeling mogen geen varkens meer houden en moeten de stallen en mestkelders slopen en de bestemming van de locatie wijzigingen. De ondernemers mogen vervolgens wel overstappen naar een andere vorm van veehouderij op een andere locatie.

Het is de bedoeling dat de subsidieregeling vanaf 15 augustus 6 weken open wordt gesteld. Subsidiebeschikkingen zullen vervolgens begin januari 2020 worden verstrekt, waarna varkenshouders 14 maanden de tijd hebben om het bedrijf te beëindigen.

Schouten verwacht eind 2021 de resultaten van de regeling te kunnen presenteren.

Laatste reacties

 • De milieuwinst wordt opgesoupeerd door Schiphol, die over 2 jaar mag uitbreiden.

 • el

  Juist@17:22! Zolang de postzegel zijn doelen maar haalt, de voedselproductie zal over de grens plaatsvinden!

 • Gebageit

  200 miljoen voor 300 varkenshouders, peanuts!!

 • wmeulemanjr1

  Hoorde ook vandaag dat Schiphol straks weer mag uitbreiden, 'is "ons offer" toch ergen goed voor'

 • Jan-Zonderland

  Wat is een varkensrecht waard in de open markt ? Trek dat eerst een van de oprotpremie af. Vervolgens de kosten van sloop en afvoer van de stallen ( zal niet meevallen) eraf trekken alsook de bestemmingswijziging en de kapitaalsvernietiging, dan ben ik bang dat je rode cijfers schrijft.

 • boerkebrabant

  jan, de oprot premie staat los van een recht om varkens te houden, ik vermoed dat er in het zuiden 120 euro betaald gaat worden voor een varkens recht en ongeveer 100 euro voor een vleesvarkens plaats. afhankelijk van hoe oud de stallen zijn,
  dit zijn bedragen die voor sommige ondernemers interessant zouden kunnen zijn,. maar voor mij niet. ik heb een locatie dicht tegen het dorp waar ik wel vanaf wil, ik ben een ondernemer die nog door wil gaan. als ik me aanmeld voor die regeling mag ik geen andere locatie meer terug kopen.
  ik snap niet wie en waarom dat ze dat verzonnen hebben, ik doe dus in ieder geval niet mee met de regeling,
  toch een gemiste kans voor de overheid, lijkt mij

 • Maas1

 • Peerke1

  Wij boeren voelen ons steeds meer als overbodig. Geef ons een goed pensioen en laat de burgers het ongekeurde voedsel uit Verganistan eten.

 • Jan-Zonderland

  @Boerkebrabant, wat ik bedoel is: de subsidie voor de warme sanering bdraagt ongeveer € 265 per vankensplaats (180 milj gedeeld door 680000 varkenseenheden). Maar als je je varkensrechten kunt verkopen voor €200. (Ik gok maar wat) en de kosten van slopen, opruimen, nieuwe bestemingsvergunning aanvragen en de kapitaalsvernietiging op je balans zijn hoger dan €65 dan is het niet interessant om met die sanering mee te doen. Verbeter mij waar nodig maar zo kijk ik er tegenaan.

 • boerkebrabant

  jan, de varkensrechten schommelen tussen de 55 en 120 euro,
  dus die 200 euro is echt veel te hoog, het verschil is dus de uitbetaling van de gebouwen, en dat is in sommige gevallen genoeg om me te doen met de stoppersregeling

 • ghsmale

  beter 10 varkens op het land dan één vliegtuig in de lucht.
  de politiek denkt er helaas anders over.

 • boerkebrabant

  dat is zo, we moeten gewoon weg, . maar het zou ook kunnen net als met de nertsen.
  dan was het nog een groter drama voor ons, nu krijgen we ten minsten noch een fooitje, ik hoop dat iedereen een donatie aan staff geeft, zodat die de onwaarheden boven water kunnen krijgen

 • Axl

  Is wel 180 miljoen belasting geld veel stallen zijn in de jaren tachtig gebouwd met subsidie en nu krijgen ze subsidie om te mogen stoppen denk dat er ook boeren zijn die de overheid dankbaar zijn hiervoor

 • boer a

  gaat ook 3000 banen kosten en meer dan 500 miljoen omzet voor BV Nederland keer 9% BTW = ook 50 miljoen per jaar.

 • Maas1

  Nu is men aan het saneren er komt een tijd dat men moet omkeren,dan is het te laat de boeren stand is weggevaagd.

  Bij de opkomende economieën zal de levens standaard een vlucht nemen met daarbij de grotere vraag naar voedsel, tel daarbij de toename van miljarden mensen op aarde.

  Voedsel wordt onbetaalbaar en verdere gevolgen!

 • john***

  er zitten straks heel veel boeren die willen stoppen met een locatie die goed ligt en groep boeren met locaties die door willen gaan en varkens houden op een locatie die ongelukkig ligt. Als ze die miljoenen nu gerichter in gaan zetten was er een veel beter resultaat te bereiken dan met deze regeling.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.