Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Nieuw sprinklersysteem voor snelle detectie en bestrijding stalbrand

BAM Bouw en Techniek heeft in samenwerking met DaP Systems, gespecialiseerd in de montage van stalinrichtingen, een sprinklersysteem ontwikkeld om stalbranden te bestrijden.

Het eerste systeem wordt geïnstalleerd in de nieuw te bouwen wroetstal van varkensbedrijf De Rond-Schouten in het Noord-Hollandse Wijdenes. “Met dit systeem moeten we een beginnende brand kunnen beheersen”, aldus varkenshouder Erik de Rond, die een nieuwe stal voor 800 wroetvarkens gaat realiseren.

Ook toepasbaar in bestaande stallen

Het zogenoemde Agro-sprinklersysteem van BAM is ook toepasbaar in bestaande stallen. Bij het sprinklersysteem wordt gebruik gemaakt van de bestaande watervoorziening van de boer. Bij een beginnende brand springt de glazen bulb van de sprinkler door de hitte kapot, waarna het water zich verspreidt over de brandhaard. Alleen sprinklers die door de brand zijn geactiveerd, komen in actie, zodat waterschade zoveel mogelijk wordt beperkt. Bij De Rond worden 200 sprinklers geplaatst, ongeveer 1 sprinkler per 6 vierkante meter. “Met extra sprinklers per vierkante meter heb je significant minder water per sprinkler nodig en detecteer je een beginnende brand sneller”, aldus Michael Steffens, adviseur brandbeveiliging bij BAM.

Impressie van de Agro-sprinkler van BAM. - Foto: BAM
Impressie van de Agro-sprinkler van BAM. - Foto: BAM

Bedoeld voor dichte stallen

Het sprinklersysteem wordt door BAM al veelvuldig toegepast in allerlei woonomgevingen als ook de wooncomplexen in de zorgsector.

Het Agro-sprinklersysteem is bedoeld voor dichte stallen en leent zich dus uitstekend voor de varkens- en pluimveehouderij, zo laat Steffens weten.

De totale investeringskosten van het sprinklersysteem bedragen circa € 15 per vierkante meter staloppervlak. “Onderhoudskosten zijn er niet”, zo zegt hij. Volgens Steffens is het Agro-sprinklersysteem een goede oplossing tegen stalbranden, en heeft hij er hoge verwachtingen van.
“Het traditionele sprinklersysteem is een conventioneel systeem dat al meer dan 100 jaar haar nut bewezen heeft. Wij hebben het als uitgangspunt gebruikt voor onze uitvoering. De kracht van ons systeem schuilt in de combinatie met het uitschakelen van het ventilatiesysteem. Bij stalbranden zorgt het ventilatiesysteem voor een snelle verspreiding van de brand”, aldus Steffens.

Provinciale subsidieregeling

De extra investering in brandveiligheid is varkenshouder De Rond niet opgelegd. Hij profiteert bij de stalbouw van een provinciale subsidieregeling, mogelijk gemaakt door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland. “Brandveiligheid is een van de speerpunten binnen deze regeling”, aldus De Rond, die na overleg met een verzekeringsadviseur van Interpolis/Achmea voor de Agro-sprinkler van BAM koos. “De kosten van brandklasse A-materialen waren te hoog. Dat zagen we bovendien niet terug in de hoogte van de premie”, zo vertelt De Rond, die ‘in de startblokken staat’ om met de stalbouw te beginnen.

Eén reactie

  • cor vroege

    Daalt hierdoor ook de brandverzekerings premie? Of wordt het in de toekomst verplicht door verzekeraar.

Of registreer je om te kunnen reageren.