Varkenshouderij

Nieuws 5 reacties

Sloop stallen verplicht bij warme sanering varkenshouderij

Varkenshouders die gebruik willen maken van de warme sanering varkenshouderij moeten hun stallen, inclusief mestopslagen slopen. Dat schrijft minister Carola Schouten van landbouw in een brief aan de Tweede Kamer over de uitgangspunten van de saneringsregeling.

Gemeenten zijn, in samenwerking met provincies en ketenpartners, verantwoordelijk om stoppende ondernemers een toekomstperspectief te bieden en om verrommeling van het platteland tegen te gaan. Daarom willen ze een sloopverplichting.

Via de Saneringssubsidieregeling Varkenshouderij (SRV) is € 120 miljoen beschikbaar voor varkenshouders die hun productie definitief stoppen op locaties die geuroverlast veroorzaken voor omwonenden. Deelname aan de regeling is vrijwillig. Deelnemers moeten bij het stoppen naast de sloop ook hun varkensrechten en milieuvergunningen inleveren. Varkenshouders die niet voldoen aan het Besluit Emissiearme huisvesting kunnen niet meedoen met de stoppersregeling.

Definitieve regeling in het voorjaar verwacht

Stoppers krijgen van het Rijk een marktconforme vergoeding voor de varkensrechten. De hoogte hiervan wordt door het ministerie van landbouw bepaald, mede op basis van onderzoek door Wageningen Economic Research.

De warme sanering van de varkenshouderij richt zich op varkensbedrijven in overlastgebieden in Noord-Brabant, Limburg, Gelderland, Overijssel en Utrecht. Het gaat om concentratiegebieden Zuid en Oost van de meststoffenwet. Om ervoor te zorgen dat het geld doeltreffend wordt ingezet, wordt voor deelname aan de regeling een selectiecriterium ingezet op basis van de hoeveelheid geuroverlast die verminderd kan worden.

Het ministerie verwacht in de definitieve regeling in het voorjaar te publiceren. Dan wordt ook duidelijk wanneer varkenshouders zich kunnen aanmelden.

Laatste reacties

 • bankivahoen

  Wat is het verschil tussen opkoop varkensrechten door de overheid of zelf verkopen op de vrije markt? Als je de rechten zelf verkoopt aan een collega ben je niet verplicht je stallen te slopen , bij verkoop aan de warme sanering dus wel als ik het goed begrijp. Dus zal er wel weinig animo zijn voor deze toch niet al te warme sanering.Of betaalt men de sloop ook?

 • Nieuw.

  Ik begrijp het even niet, den Haag bedenkt een warme saneringsregeling om geuroverlast voor de omgeving te verminderen maar boeren die niet voldoen aan het besluit emmisiearme huisvesting mogen niet meedoen? Mariska is dit een tekstfout of echt zo? Je zou verwachten dat de 'stinkers' juist wel in aanmerking moeten komen en de anderen niet

 • Kletskoe

  Ik denk dat bedrijven die niet voldoen al verplicht zijn om wat doen. Grootste deel zal dus vanzelf stoppen. Dus overheid steekt geld liever in anderen.

 • 200113528

  zijn jullie onnozel. Een groot deel moet stoppen dit jaar als ze niet voldoen., de overheid denkt hierdoor voor weinig veel rechten in handen te krijgen. Door deze partij buiten de saneringsregeling te houden wort de prijs heel laag denken ze in den Haag. Wij mogen wel varkens houden, maar zijn niet emmisie arm. Door de salderingsregeling kunnen wij doordraaien. Deze regeling zit zo waardeloos inelkaar dat je wel heel wanhopig moet zijn om deel te nemen.

 • Nieuw.

  @2001... Duidelijk maar dan is de overheid toch onnozel, zij zullen meer moeten betalen dan de marktprijs voor rechten alleen, immers gebouwen slopen kost geld en deze voldoen aan de regels dus hebben nog een vervangingswaarde of er moet nog met de bank afgerekend worden. Ik denk dat de sector, omgeving gebaad is bij het uit productie halen van de oude afgeschreven stallen. Ik lees dat de regeling door Wageningen Economics uitgewerkt wordt dus dat verklaard alles.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.