Varkenshouderij

Nieuws

Winkelprijs varkensvlees stabiliseert na daling

De prijs die consumenten in de winkel betalen voor varkensvlees lijkt te stabiliseren. Dat blijkt uit de indexcijfers van Wageningen Economic Research.

Na de piek van ruim 105 indexpunten in augustus vorig jaar, is de winkelprijs begonnen aan een daling. In juni van dit jaar is de index op 102 punten uitgekomen.

Ongeveer 60% van het varkensvlees voor thuisbereiding en 80% van de vleeswaren wordt in supermarkten gekocht, de rest bij slagers. Daarnaast vindt ongeveer 35% van het varkensvlees zijn weg naar de consumenten via kanalen zoals verkoop via horeca, ziekenhuizen en cateraars. De winkelprijs is gebaseerd op de verkopen via supermarkten en slagers.

Vergelijking met prijs die varkenshouder beurt

De prijsontwikkeling van varkensvlees in de winkel verloopt vlak, zeker in vergelijking met de ontwikkeling van de varkensprijs die varkenshouders voor hun dieren beuren. De retail heeft een eigen prijsbeleid dat weinig wordt beïnvloed door de inkoopprijs.

De varkensprijs daarentegen wordt steeds volatieler. De zelfvoorzieningsgraad in de Europese Unie is de laatste jaren flink gestegen, waardoor de varkensprijs steeds afhankelijker wordt van marktontwikkelingen buiten Europa.

Verder blijkt dat Nederlandse consumenten meer betalen voor varkensvlees. Dat komt doordat supermarkten alleen vers varkensvlees verkopen dat is geproduceerd volgens de eisen van het programma ‘Varken van morgen’. De bovenwettelijke eisen van dit programma op gebied van dierenwelzijn, milieu en antibioticagebruik worden grotendeels doorberekend in de verkoopprijs.

Tussen 2005 en 2207 was de winkelprijsindex gemiddeld 98 punten. Van 2008 tot en met 2010 was dat 101 punten en van juli 2013 tot en met juni 2018 101,3 punten. Dit niveau is echter onvoldoende om alle extra kosten vergoed te krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.