Varkenshouderij

Nieuws laatste update:29 aug 2018

Tönnies verwacht meer beren en past prijsmasker aan

De Duitse varkensslachterij Tönnies verwacht een groter aanbod aan beren. Dit omdat meer varkenshouders overwegen beren te gaan afmesten vanwege veranderende wetgeving.

De slachterij speelt hiermee in op het verbod op onverdoofd castreren dat per 1 januari 2019 in Duitsland geldt.

Tegelijkertijd gaat de slachterij de uitbetaling voor beren aanpassen. Dit, omdat het vlees van deze dieren slechter te vermarkten is, dan dat van gelten.

Berengeur voorkomen

De belangrijkste wijziging betreft het gewichtstraject van de aangeleverde beren waarmee de slachterij berengeur wil voorkomen en geen beren meer wil weigeren. Op de locaties Rheda, Weissenfels, Sögel en Kellinghusen wordt het prijsmasker per 17 september dit jaar aangepast.

Daarnaast roept de slachterij op om lokale verdoving door varkenshouders voor castratie toe te staan.

ISN: desastreuze gevolgen wetgeving castratie

Volgens ISN, de Duitse belangenorganisatie van varkenshouders, toont deze actie van de varkensslachter duidelijk aan dat de voorgenomen Duitse wetgeving rond castratie desastreuze gevolgen heeft voor Duitse zeugenhouders. Want omdat de afzetmarkten voor berenvlees en vlees van immunocastraten steeds kleiner wordt, zullen steeds meer Deense en Nederlandse biggen naar Duitsland komen. Varkenshouders in die landen mogen namelijk wel zelf biggen verdoven voor castratie.

Lokale verdoving door varkenshouder toestaan

ISN doet, net als Tönnies, een dringend beroep op politici om haast te maken met het toestaan van de lokale verdoving door varkenshouders zelf. Volgens de Duitse wetgeving mogen enkel dierenartsen dit doen. Praktisch is dit niet uitvoerbaar, omdat er te weinig dierenartsen zijn om de verdovingen uit te voeren, aldus Tönnies.

Of registreer je om te kunnen reageren.