Varkenshouderij

Nieuws

Oneerlijke concurrentie door handelsverdrag

POV is niet blij met het ongelijke speelveld dat is ontstaan door het handelsverdrag met Canada, CETA, dat vorige week is ingegaan.

POV vreest dat met de invoer van Canadees varkensvlees, nog meer varkensvlees op de Europese markt komt. “Die markt is al vol en dat kan leiden tot een lagere varkensprijs”, stelt POV-voorzitter Ingrid Jansen.

Lagere productiestandaarden

Daarnaast komt er volgens POV door het CETA–akkoord varkensvlees op de markt dat geproduceerd is met lagere standaarden voor dierenwelzijn en milieu, dan die in Nederland gelden. De Nederlandse varkenshouders investeren € 300 miljoen per jaar door de strengere Europese regelgeving met daarbovenop de extra regels van Nederland. Dat kost de Nederlandse varkenshouder 19 cent per kilo varkensvlees. “We hebben al een concurrentienadeel ten opzichte van onze Europese collega’s, daar komt nu het concurrentienadeel met Canada bovenop”, aldus Jansen.

Banenverlies in de varkenshouderij

Hoewel het gros van de Nederlandse exporteurs blij is met het akkoord dat een groei van de handel betekent, blijkt dit dus voor de varkenssector anders te liggen. Naast druk op de markt, kan het verdrag ook tot banenverlies in de varkenssector leiden, volgens onderzoek van de Rijksoverheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.