Varkenshouderij

Nieuws

Vion: markt berenvlees is beperkt en volatiel

Vion ziet op dit moment geen aanleiding de uitbetalingssystematiek voor beren te wijzigen. Dat vertelt Frans Stortelder, directeur van de divisie Vion Pork.

“Een wijziging is niet nodig omdat we met de introductie van ons nieuwe internationale afleverconcept Good Farming Balance in principe kunnen inspelen op de veranderende vraag in de markt”, zegt Stortelder.

Binnen Good Farming Balance kiezen varkenshouders uit één van de drie aflevermodules:

  • basismodule, met minder spreiding in gewicht en spekdikte
  • module breed, met meer spreiding in gewicht en spekdikte
  • module robuust, legt meer nadruk op spekdikte

In modules is plek voor beren en borgen

De markt voor berenvlees is echter wel beperkt en enigszins volatiel. Binnen alle drie de modules is plek voor beren en borgen, legt Stortelder uit. “De keuze voor beren of borgen mesten maken we in samenspraak met de varkenshouder op basis van de afzetmogelijkheden. Dat maakt dat we de productie kunnen aanpassen aan de veranderende vraag. Wij zullen in eerste instantie altijd proberen via overleg tot een oplossing te komen. Als de afzetpositie echter plotseling escaleert kan een moment komen dat we ook op het gebied van prijs iets moeten doen. Dat is echter op dit moment niet aan de orde”, aldus Stortelder.

Slachterijen passen prijssystematiek beren aan

Eerder maakte de grootste varkensslachterij in Duitsland,Tönnies, bekend dat zij de prijssystematiek voor beren aanpast vanwege veranderende marktomstandigheden. Niet lang daarna volgde Westfleisch, de nummer 2 van Duitsland, met een zelfde mededeling. Door de nieuwe prijssystematiek van Tönnies en Westfleisch beuren varkenshouders zo’n € 3 per afgeleverd varken minder.

Of registreer je om te kunnen reageren.