Varkenshouderij

Nieuws 8 reactieslaatste update:27 mrt 2017

Animal Rights filmt misstanden Belgisch slachthuis

Animal Rights eist de onmiddellijke sluiting van het slachthuis in het Belgische Tielt. Daartoe onderneemt de organisatie juridische stappen.

Aanleiding voor de eis zijn undercoverbeelden die de dierenrechtenorganisatie heeft gemaakt, waarop is te zien hoe varkens worden geschopt, geslagen en niet verdoofd het slachtproces ingaan. De beelden zijn te zien op de website van Animal Rights.

Directeur van Animal Rights Robert Molenaar vertelt dat iemand van hun organisatie is aangenomen bij het slachthuis en er een maand heeft kunnen werken en filmen. Dat heeft geresulteerd in meer dan honderd uur aan beeldmateriaal.

Onderzoek in Nederland niet uitgesloten

Aanleiding voor deze actie zijn volgens Molenaar soortgelijk wantoestanden in Franse slachthuizen. De organisatie heeft geen onderzoek gedaan in Nederlandse slachterijen. “Onlangs hebben we gezien dat bij Nederlandse pluimveeverwerkers fouten worden gemaakt vanwege de enorme werkdruk en massaliteit. Onderzoek in Nederland sluiten we niet uit.”

Het slachthuis in Tielt is niet bereikbaar voor commentaar. Tegenover ANP zegt directeur Thomas de Roover de Brauwer zeer geschokt te zijn. “We kunnen de beelden niet ontkennen. We zijn een intern onderzoek gestart om te kijken hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen”, aldus de directeur. Tegen de betreffende medewerkers worden ‘passende maatregelen’ genomen.

Debra Group

Het slachthuis in Tielt slacht wekelijks 35.000 varkens en is onderdeel van de Debra Group. Een flink deel van de productie wordt geëxporteerd naar klanten binnen en buiten de EU. Ook zijn er Nederlandse afnemers van het vlees. Het varkensvleesconcept ‘Duroc d’olives’ laat ook een deel van de varkens slachten bij het slachthuis in Tielt om transportafstanden zo te beperken. De twee varkenshouders achter het concept geven aan per direct te stoppen met het laten slachten op deze locatie. Duroc d’olives ligt ook bij Nederlandse slagers.

Laatste reacties

 • WGeverink

  Onvergevelijk! Wat een afgrijselijk stelletje sukkels en prutsers! Boeren die varkens afleveren die thuis geeutanaseerd hadden moeten worden, transporteurs die geen idee hebben van hoe je met varkens werkt en onkundig personeel and people that don't give a shit in de slachterij. Hier in Canada houdt de CFIA (Canadian Food Inspection Agency) toezicht op het dierenwelzijn en op het slachtproces en zouden de boer, de transporteur en de slachterij geweldig op de flikker krijgen. Dit lijkt echt helemaal nergens op! Jullie moeten je alle drie doodschamen! Ook de toezicht houder heeft op de meest verschrikkelijke manier gefaald! Hoe heeft het zo uit de hand kunnen lopen?

 • Koe 1475

  Het slachthuis is gesloten door de minister er moet orde op zaken worden gesteld voor het weer open mag

 • Dutchdairy

  Niet te geloven dat er mensen zijn die een dier moedwillig zoveel dierenleed en pijn bezorgen, triest om te zien dat die dieren met zoveel pijn en angst aan hun einde moeten komen. Dit moet echt anders, en die medewerker is ff met een stuk hout op ze hersen pan meppen.

 • mvedder

  Als zoiets structureel fout zit heeft het management het ook niet voor elkaar, dan hoeven ze niet symbolisch een medewerker aan te pakken

 • farmerbn

  Ik ben tegen onnodig leed bij dieren. Zijn deze beelden echt want die actiegroepen zijn soms heel creatief met beelden. Als iets te onwaarschijnlijk is dan is het vaak ook onwaarschijnlijk. Nogmaals ik praat niks goed maar het moet wel eerlijk gaan.

 • el

  Die undercover met filmcamera een maand lang alle misstanden gefilmd , hij had ook bij het eerste geval meteen de alarmklok kunnen luiden!

 • John*

  idd of ingrijpen en zeggen dat dat niet zo kan tegen zijn collega.. maar elkaar wijzen op de verantwoordelijkheden is natuurlijk niet zo spectaculair als een filmpje maken..

 • Boer Willem

  We moeten niet doen alsof we allemaal heiligen zijn,overal komt wel eens iets voor,of het nu kinderen de een tik slaag krijgen of een steen die naar een kat gegooid wordt,ook burgers doen er aan mee,maar het gaat erom dat fouten gemaakt worden die totaal uit haar verband getrokken worden,of dit getolereerd moet worden?? nee natuurlijk niet,bij onvoldoende electrocutie dient er ingegrepen worden door bv schietmasker maar niet levend koken, stel een cameraplicht in bij de ontvangst tot uitbeenlijn zodat zodra er iets in de picture komt er gezegd kan worden kijk de beelden na wat er wel goed gaat en waar verbeteringen nodig zijn

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.