De slachtlijn bij slachterij Ameco in Apeldoorn (Gld.) - Foto: Koos Groenewold RundveeNieuws

Ameco rekent extra kosten voor vervuild dier

Runderslachterij Ameco gaat rundveehouders vanaf 1 januari komend jaar € 75 per dier extra kosten berekenen als zij vervuilde dieren aanbieden. Dat heeft het concern aan haar leveranciers gecommuniceerd.

Dit is nodig omdat de slachterij extra inspanningen moet leveren door vervuilde dieren te scheren, omzetten van een slachtplanning en de inzet van extra personeel bij kritische punten in de slachtlijn. Vervuilde dieren, met opgedroogde mestresten op de vacht, vormen een groter risico op bezoedeling tijdens verwerking. Voedselveiligheid vereist daarom dat dieren zo schoon mogelijk aangeleverd worden.

Hoge boetes bij vervuild dier

Slachterijen mogen volgens Europese wetgeving geen vervuilde dieren ontvangen. Wanneer de NVWA vervuiling bij dieren constateert, legt de autoriteit hoge boetes op die inmiddels oplopen tot € 17.500 per constatering. Inspectieresultaten van de controledienst worden openbaar gemaakt, evenals de boetes.

Bovendien lopen slachterijen het gevaar dat als er geen verbetering zichtbaar is, de NVWA de baansnelheid van de slachterij voor onbepaalde tijd wil halveren. Directeur Jan van Westreenen: “Belangrijk is dat we als hele sector ervoor gaan zorgen dat vervuilde runderen niet worden aangevoerd. Die verantwoordelijkheid moeten we samen voelen en nemen. Dat doet Ameco en dat moeten ook leveranciers, veehouders en transporteurs doen.”

Reacties

  1. die 75 euro klopt niet want voor de koe of stier geven zij ook veel minder per kilo tenminste dat doet rijling wel zogenaamd in opdracht van ???????

Beheer
WP Admin