Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Sander Koning AlgemeenNieuws

NVWA-inspecteurs slachterijen gaan rouleren

De inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaan werken met een roulatiesysteem om onafhankelijk toezicht te kunnen garanderen. Per 1 november wordt in de pluimveesector gestart met wisselende toezichthouders.

In het systeem wordt vastgelegd hoe lang de NVWA-inspecteur maximaal op een locatie controles uitvoert. Ook zullen de NVWA-medewerkers worden getraind om ze bewust te maken van de risico’s van de verstrengeling van belangen. Ook leren ze omgaan met intimidatie en agressie. De ervaringen die bij pluimveeslachterijen worden opgedaan, zullen worden benut voor eenzelfde systeem bij de slachterijen voor roodvlees. Dat moet in de eerste helft van 2024 in werking treden, schrijft minister Piet Adema van LNV in een brief aan de Tweede Kamer.

Te nauwe band voorkomen

Het nieuwe systeem wordt ingevoerd om te voorkomen dat een te nauwe band tussen slachterijdirectie of -medewerkers en toezichthouders ontstaat. Een te hechte relatie zou aan de ene kant kunnen leiden tot intimidatie van de toezichthouder en aan de andere kant dat die een oogje dichtknijpt bij misstanden.

Reacties

  1. Onafhankelijk toezicht? Regelmatig komt het voor dat bij de ene slachterij (NVWA inspecteur) voetzool leasies of laadschade twee keer of meer hoger zijn dan bij de andere slachterij terwijl de dieren uit de zelfde stal komen. Je kunt dan zomaar een onterecht rapport van bevindingen aan je broek krijgen waar je dan een zienswijze tegen kunt indienen. Die zienswijze leggen ze zomaar zonder goede gronden naast zich neer. Waar kan de boer of slachterij dan een officiele klacht tegen die NVWA inspecteur doen. En waar kun je per NVWA inspecteur zien hoeveel rapporten van bevindingen hij of zij schrijft Piet Adema?

Beheer
WP Admin