Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

COV luidt noodklok vleesexport na harde Brexit

Een harde Brexit in februari 2019 zal leiden tot een ernstige crisis op de Europese vleesmarkt. Vooral voor de Nederlandse varkensmarkt zijn de gevolgen groot.

Dat blijkt uit een rapport van de Europese European Livestock and Meat Trades Union (UECBV). De Nederlandse belangenorganisatie voor de vleesverwerkende industrie COV heeft het rapport deze week aangeboden aan het Ministerie van Landbouw. Er is niet voldoende tijd om goede handelsafspraken te maken tussen de Europese Unie (EU) en Groot-Brittannië, aldus de woordvoerder van COV. Daarom pleit COV pleit voor een overgangsperiode waarin de regelgeving voor de handel in vlees gelijkwaardig is aan de periode voor de Brexit.

48% minder varkensvlees naar Groot-Brittannië

Een harde Brexit in 2019 zal volgens de UECBV tot gevolg hebben dat er 48% minder varkensvlees vanuit de Europese Unie richting Groot-Brittannië gaat. Door onder andere lagere varkensprijzen, importheffingen en transportkosten zal er minder varkensvlees naar Groot-Brittannië gaan. In waarde uitgedrukt zal de export van varkensvlees naar Groot-Brittannië dan met € 2,3 miljard dalen.

Brexit schaad export meer dan Russische boycot

De invoering van Brexit zal meer impact hebben op de export van de vleesmarkt dan de Russische boycot. Toen Rusland in 2014 vlees uit de EU weerde, ging volgens de Europese Unie voor vlees een exportwaarde van € 1,2 miljard verloren. In 2015 had de totale vleesexport van de 27 EU-landen naar Groot-Brittannië een exportwaarde van € 4,3 miljard.

Vooral varkensmarkt geraakt

Voor Nederland zal de Brexit vooral de varkensmarkt raken. In 2015 exporteerde Nederland voor 156 miljoen aan varkensvlees naar Groot-Brittannië. Dat land neemt vooral de luxere delen van het varken af, zoals de bacon. Ook lopen er welzijnsconcepten zoals het Tesco-concept.

Als een gedeelte van deze varkensonderdelen op de Europese markt blijft, zorgt dit voor crisis op de Europese varkensmarkt, aldus COV. Het openen van nieuwe markten voor deze onderdelen heeft tijd nodig en COV is bang dat dit voor veel varkenshouders in Nederland te laat zal zijn.

Laatste reacties

  • detelg1

    Willen ze honger gaan lijden in Groot Brittannië na de Brexit? Ze zullen toch vlees moeten hebben neem ik aan? Of voldoet de rest van de wereld in 1 keer aan de Tesco eisen?

  • adriemulders

    ze zoeken weer een stok om mee te slaan!!

Of registreer je om te kunnen reageren.