Varkenshouderij

Nieuws 5 reacties

Afgekeurde varkens door turf; IKB neigt tot verbod

Het gebruik van turf bij varkens staat ter discussie. Reden hiervoor is dat eerder dit jaar varkens aan de slachtlijn zijn afgekeurd vanwege de vondst van een bacterie die de dieren via turf hebben binnengekregen.

In de nieuwste IKB varken-regeling die deze week inging, is het verbod op gebruik van compost bij varkens aanvankelijk uitgebreid met een verbod op turf (voorschrift VV01.06). IKB-deelnemers zijn 28 september echter per mail geïnformeerd dat het gebruik van turf vooralsnog wél is toegestaan. Het Centraal College van Deskundigen van IKB Varken gaat opnieuw de risico’s van het gebruik van turf in kaart brengen, voordat wordt besloten turf alsnog te verbieden op varkensbedrijven. Voor compost geldt al jaren een verbod.

Schippers heeft preparaat teruggehaald

Aanleiding voor de onduidelijkheid bij IKB-varken is de vondst van de Mycobacterium avium bij geslachte varkens. Deze dieren hebben in het kraamhok het zogeheten MS ferro feed gegeten van leverancier MS Schippers. Dit turf-additief is bedoeld om pasgeboren biggen oraal ijzer te verstrekken. In een partij turf heeft de bewuste bacterie gezeten, bevestigt directeur Mark Schippers van MS Schippers. Zij hebben in april dit jaar hun product ferro feed teruggehaald bij de varkenshouders die ermee werkten.

Negen varkensbedrijven

Van negen varkensbedrijven is aan de slachtlijn gebleken dat hun varkens in contact zijn geweest met de bacterie. Dit kan een risico voor de volksgezondheid met zich meebrengen. Om deze reden zijn de varkens aan de slachtlijn afgekeurd. Het gaat om een klein aantal varkens dat is afgekeurd, betoogt Mark Schippers. Volgens hem zat het aantal afkeuringen beneden de 5%. De schade-afhandeling ligt bij een verzekeraar.

De behandelwagen voor het toedienen van ijzerpasta tijdens Eurotier 2016. Na een pastashot nemen biggen ijzer op via turf. - Foto: Henk Riswick
De behandelwagen voor het toedienen van ijzerpasta tijdens Eurotier 2016. Na een pastashot nemen biggen ijzer op via turf. - Foto: Henk Riswick

Mark Schippers verklaart dat MS Schippers turf koopt van een bedrijf met GMP+-erkenning. Desondanks heeft in een partij de bacterie gezeten. Schippers wil de turf nu zodanig behandelen dat het bedrijf kan garanderen dat het ijzerpreparaat bacterievrij is. Daarbij wordt gekeken naar gammastraling. Dit is een betaalbare manier op de turf bacterievrij te maken, vermoedt Mark Schippers. Hij denkt dat het bedrijf binnen twee maanden weer MS ferro feed verkoopt. Schippers verkoopt MS ferro feed in combinatie met hun ferro-pasta dat in de bek van de big wordt gespoten.

Vion: turf en compost passen niet in varkenshouderij

Vleesverwerker Vion vindt het gebruik van zowel compost als turf niet passen in de varkenshouderij. In beide producten kunnen sporen van micro-organismen achterblijven die een risico vormen voor de gezondheid van de biggen. Daarbij valt te denken aan miltvuur.

Laatste reacties

 • Tinus1

  Daar gaan we weer, van een mug naar een olifant. Met desbetreffende varkensboeren oplossen en niet proberen de zaak op te blazen boerderij!!

 • J.Vugts

  In Scandinavie wordt veel turf gebruikt. Deze turf dient altijd een warmtebehandeling te hebben gehad ter voorkoming van mycobacterium avium

 • doremalen

  alles willen ze proberen om de sector de nek om te draaien ,ga gewoon je werk doen en probeer niet alles en iedereen van alles wijs te maken

 • vandaar dat de nvwa de norm verlaagd had.

 • hatsieflatsie

  Turf mag niet. Maar stro wel?! In stro kan van alles zitten zoals mest van wildzwijnen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.