Varkenshouderij

Nieuws

Export varkensvlees VS blijft groeien

De Verenigde Staten hebben in het eerste half jaar van 2016 ruim 1,15 miljoen ton varkensvlees geëxporteerd. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse landbouwministerie.

Dat is een lichte groei ten opzichte van de eerste zes maanden van vorig jaar, toen 1,13 miljoen ton werd uitgevoerd.

Mexico is de belangrijkste afzetmarkt voor het Amerikaanse varkensvlees. Van januari tot en met juni ging 321.224 ton de zuidgrens over. Dat is wel iets minder dan in de eerste helft van 2015, want tot werd 342.386 ton vlees naar Mexico geëxporteerd. Andere belangrijke afzetmarkten zijn Japan en Canada, met respectievelijk 273.283 en 115.904 ton.

Ook VS richt pijlen op China qua export

Opvallend is de groei van de export naar China. Net als de Europese Unie richt ook de VS zijn pijlen op China. Dat is ook terug te zien in de exportcijfers. Deze werden meer dan verdubbeld. Waar in 2015 in de eerste zes maanden nog 51.538 ton Amerikaans varkensvlees naar China ging, was dat in de eerste helft van dit jaar al 136.146 ton.

Zuid-Korea importeerde in het eerste half jaar van 2016 juist flink minder varkensvlees uit de Verenigde Staten. In totaal ging 98.605 ton vlees vanuit de VS naar het Aziatische land. Een jaar terug voerde Zuid-Korea nog 145.317 ton varkensvlees uit Amerika in; een daling van bijna 33%.

Verdere toename export verwacht

De verwachting is dat de export dit jaar verder zal groeien. Door een ruim aanbod aan slachtrijpe varkens dalen de varkensprijzen in de Verenigde Staten. Dat maakt het varkensvlees aantrekkelijk voor de export naar onder andere China. Europese slachterijen melden dat ze merken dat in China steeds vaker voor varkensvlees uit de VS wordt gekozen.

Of registreer je om te kunnen reageren.